5 z 12
Warzywa zamrażane są w środku sezonu, gdy mają najwięcej...
fot. bravissimos/123RF

Warzywa mrożone

Warzywa zamrażane są w środku sezonu, gdy mają najwięcej wartości odżywczych i smaku. By zachować ich jakość, przetwarza się je jak najszybciej od zebrania, a potem przechowuje w bardzo niskiej temperaturze, która mocno spowalnia procesy utraty witamin i smaku. Nie są to jednak warzywa surowe, bo w zakładzie produkcyjnym poddaje się je najpierw blanszowaniu. Wysoka temperatura zastosowana nawet przez krótki czas powoduje utratę witamin zwłaszcza w produktach rozdrobnionych. Warto więc wybierać warzywa mrożone w dużych kawałkach lub całości, a najlepiej mrozić je samemu w sezonie. A jeśli kupując je w sklepie czujemy, że w torebce jest pełno szronu, lepiej zdecydować się na inne – ze względu na zmiany temperatury mogą być kiepskiej jakości.

6 z 12
Kiszonki łączą w sobie zalety warzyw świeżych i produktów...
fot. baibakova/123RF

Warzywa kiszone

Kiszonki łączą w sobie zalety warzyw świeżych i produktów probiotycznych, stanowią bowiem źródło naturalnych antyoksydantów, witamin, składników mineralnych oraz bakterii wspomagających zdrowie jelit i całego organizmu. Choć zawierają sporo soli, spożywane jako dodatek do kanapki, sałatki czy surówki nie zapewnią nadmiaru sodu, wzbogacą za to jedzenie w związki smakowe i odżywcze. Warto jednak wybierać kiszonki z lady chłodniczej, a nie – ze sklepowej półki, ponieważ w pełni wartościowe są tylko wymagające trzymania w lodówce przetwory niepasteryzowane. Polecane są zwłaszcza kiszone ogórki, buraczki i kapusta, a także inne warzywa (selery, pomidory), zakwasy i soki z kiszonych warzywa do picia, a także kimchi.

7 z 12
Sałaty i zioła można uprawiać na parapecie lub kuchennym...
fot. marchsirawit/123RF

Warzywa liściaste z doniczki

Sałaty i zioła można uprawiać na parapecie lub kuchennym blacie, jeśli jest dostatecznie oświetlony. Gotowe do zbiorów roślinki można natomiast kupić w większości sklepów, a w domu nie od razu „kosić” w całości. Podbieranie zewnętrznych liści z główki sałaty czy umiejętne wycinanie największych listków bazylii pomoże im rosnąć dłużej i zapewnić więcej zielonych elementów diety. Najłatwiej zaś uzyskać szczypiorek, umieszczające cebule częściowo w wodzie.

8 z 12
Gdy na rynku brakuje świeżych warzyw, trudno trzymać w...
fot. remains/123RF

Gotowe surówki i sałatki

Gdy na rynku brakuje świeżych warzyw, trudno trzymać w lodówce cały ich asortyment i każdego dnia serwować inną mieszankę. Taki wybór ma jednak producent, który codziennie dostarcza do sklepów nowe wyroby. Warto korzystać z surówek i sałatek bez dodatku konserwantów, bo takie muszą być jak najświeższe. Jeśli nie są dostępne, sprawdzą się pasteryzowane surówki w słoikach, których ostatnio jest na rynku coraz więcej.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Zobacz również

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby