5 z 10
Według amerykańskich ekspertów funkcjonowanie serca wspiera...
fot. handmadepictures/123rf

Rośliny strączkowe

Według amerykańskich ekspertów funkcjonowanie serca wspiera białko roślinne, czyli zawarte np. w fasoli, soczewicy, soi, ciecierzycy, grochu czy tofu. Produkty te są idealną alternatywa dla mniej zdrowych białek pochodzenia zwierzęcego. Stanowią także źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Eksperci ostrzegają jednak, że przetworzone produkty roślinne mogą zawierać znaczne ilości cukru i soli, dlatego dania z nasion roślin strączkowych warto przygotowywać samodzielnie.

6 z 10
Ryby i owoce morza są znakomitym źródłem białka oraz cennych...
fot. klenova/123rf

Ryby i owoce morza

Ryby i owoce morza są znakomitym źródłem białka oraz cennych składników, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3 i selen. Według zaleceń AHA produkty te powinny gościć na naszych stołach przynajmniej 2 razy w tygodniu. Szczególnie zalecana jest zamiana tłustych kawałków wołowiny, wieprzowiny oraz schabu właśnie na ryby, a szczególnie na takie, jak łosoś, pstrąg, makrela, śledź, sardynka. Dzięki bogactwu omega-3 ich spożycie wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, a dzięki temu może zmniejszyć ryzyko rozwoju udaru mózgu i zawału serca.

7 z 10
Wokół mleka i jego przetworów ciągle toczy się spór. Dotyczy...
fot. yelenayemchuk/123rf

Odtłuszczone produkty mleczne

Wokół mleka i jego przetworów ciągle toczy się spór. Dotyczy on m.in. tego, czy produkty o niższej zawartości tłuszczu są zdrowsze od tych z większą zawartością tego składnika. AHA podkreśla, że odtłuszczone produkty mleczne często zawierają znacznie większy dodatek cukru niż te pełnotłuste, dlatego przed zakupem należy dokładnie czytać etykiety. Eksperci zaznaczają, że przy dłuższym okresie stosowania korzystniejsze może okazać się jedzenie produktów mlecznych z mniejszą zawartością tłuszczu.

8 z 10
Z raportu AHA wynika, że najwięcej białka powinno pochodzić...
fot. voltan1/gettyimages

Pierś kurczaka

Z raportu AHA wynika, że najwięcej białka powinno pochodzić ze źródeł roślinnych, jednak umiarkowane spożywanie mięsa z piersi kurczaka będzie znacznie zdrowsze niż sięganie po wieprzowinę czy wołowinę. Eksperci polecają wybór mięsa z hodowli ekologicznych, gdzie kury nie otrzymywały antybiotyków ani wspomagaczy wzrostu. Zalecają również całkowitą rezygnację z przetworzonych produktów z kurczaka, takich jak wędliny i kiełbasy, ponieważ są one źródłem konserwantów i nadmiaru sodu.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

To najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sposób przygotowania ma znaczenie

To najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sposób przygotowania ma znaczenie

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Zobacz również

Pij te napoje na przeziębienie. Dużo szybciej wrócisz do zdrowia

Pij te napoje na przeziębienie. Dużo szybciej wrócisz do zdrowia

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!