
Serce jest najważniejszym narządem, którego dobry stan zwiększa szanse na długie życie. Niektóre produkty spożywcze mogą przy tym w szczególny sposób mogą wspomagać funkcjonowanie układu krążenia.
Sprawdź, co jeść, by wspierać zdrowie serca!
Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Warzywa liściaste
Według zaleceń ekspertów codziennie powinno się spożywać minimum 300 g warzyw. Równocześnie zaznaczają oni, że najlepszym wyborem będą warzywa liściaste, takie jak sałata, szpinak i jarmuż. Dlaczego? Spożywanie ich każdego dnia może znacznie obniżać poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo te produkty te są źródłem witamin, związków mineralnych i błonnika pokarmowego, które wpływają korzystnie na stan metaboliczny organizmu.

Owoce
Według ekspertów z AHA codziennie należy spożywać ok. 200 g różnych owoców. Z raportu wynika, że to właśnie brzoskwinie są owocami, które bardzo dobrze wspierają funkcjonowanie serca, ale eksperci zaznaczają, że narząd ten wzmacniają również inne owoce. Mogą być spożywane w dowolnej formie, również w postaci mrożonej, czy suszonej, należy jednak wybierać te, które nie mają dodatku cukru i soli.

Produkty pełnoziarniste
Z raportu AHA wynika, że codzienne spożywanie produktów pełnoziarnistych wspiera pracę serca i może znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego oraz chorób kardiologicznych, w porównaniu z sytuacją, gdy spożywane są tylko produkty z oczyszczonej mąki. Wśród pełnoziarnistych przetworów warto polecić płatki zbożowe, makaron razowy, mąkę żytnią, chleb żytni sitkowy i razowy, bułki graham, brązowy ryż czy naturalne kasze.