9 z 13
Modna kawa cold brew to napój przygotowany z grubo mielonych...
fot. Lindsay Martin/unsplash.com

Kawa cold brew

Modna kawa cold brew to napój przygotowany z grubo mielonych ziaren i wody o temperaturze pokojowej (ew. schłodzonej – w lodówce). Nie jest to więc kawa parzona, a tym bardziej mrożona, czyli zwykły napar z kostkami lodu. Roztwór można później przecedzić przez filtr, ten papierowy sprawi jednak, że napój straci część dobroczynnych związków.

Ponieważ cold brew przygotowuje się najczęściej z ziaren średnio palnych, oznacza to większe stężenie korzystnego kwasu chlorogenowego i kofeiny zarówno w surowcu, jak i w naparze. Taką kawę można więc pić w większych porcjach, ponieważ zawartość kofeiny wynosi ok. 43 mg w 100 ml.

W tak sporządzonym napoju znajdują się też związki z grupy polisacharydów, które mogą wspomagać aktywność makrofagów, czyli białych krwinek, w obrębie jelitowego układu odpornościowego.

Kawa przyrządzona bez podgrzewania jest dość przejrzysta i pozbawiona goryczy, pojawiają się z niej nuty owocowe i te określane jako „jasne”.

Wbrew potocznym przekonaniom kawa cold brew nie jest mniej kwasowa niż ta parzona. Jak ocenili naukowcy z Uniwersytetu Thomasa Jeffersona w Filadelfii, mają one podobny współczynnik pH, choć kawa „na zimno” może być mniej kwaśna w smaku.

Badacze co odkryli również, że gotowy napój można uzyskać w ciągu 6-7 godzin zamiast w zalecanym ogólnie czasie 10-24 godzin.

10 z 13
Kawa rozpuszczalna to ekstrakt kawy ziarnistej, wysuszony...
fot. moritz320/pixabay.com

Kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna to ekstrakt kawy ziarnistej, wysuszony rozpyłowo z dodatkiem nośnika, najczęściej maltodekstryny. Wystarczy zalać ją wodą – i napój gotowy.

Choć przez lata była uważana za gorszą od kawy ziarnistej, badania wykazały coś przeciwnego. Roztwór uzyskany z kawy instant ma największą zawartość polifenoli wśród kawowych napojów, dzięki czemu ma najsilniejsze działanie antyoksydacyjne.

Niekorzystnym aspektem używania kawy w proszku jest wysoki indeks glikemiczny maltodekstryny i jej kaloryczność zbliżona do cukru. Powoduje to, że przygotowany z niej napój może podnosić poziom glukozy we krwi.

Należy też pamiętać, że dodatek do kawy mleka lub śmietanki zmniejsza aktywność cennych przeciwutleniaczy.

11 z 13
Kawa zwana też plujką czy błędnie „kawą po turecku” jest...
fot. EglantineUdry/pixabay.com

Kawa „zalewajka”

Kawa zwana też plujką czy błędnie „kawą po turecku” jest przygotowana przez zalanie mielonej kawy wrzątkiem i spożywana z tego samego naczynia. Uważa się ją za relikt dawnych czasów, gdy ziarna były w Polsce trudno dostępne, a wiedzy czy sprzętu do parzenia „małej czarnej” było jeszcze mniej.

Kawa zalana wrzątkiem to zwykle rozwiązanie awaryjne i nie najsmaczniejsze, a pod względem zdrowotnym też nienajlepsze – zwłaszcza, jeśli taka mieszanka nie jest wypijana w możliwie krótkim czasie.

Im dłuższy jest kontakt fusów z roztworem, tym więcej związków rozpuszczalnych w tłuszczach pojawia się w naparze. Co więcej, wraz z nim spożywamy też drobiny ziaren, co jeszcze bardziej wpływa na jego właściwości podnoszące poziom cholesterolu we krwi i podrażniające układ trawienia.

12 z 13
Zielona kawa to ziarno nie poddane paleniu, którego smak nie...
fot. Schmucki/pixabay.com

Zielona kawa

Zielona kawa to ziarno nie poddane paleniu, którego smak nie ma nic wspólnego z „małą czarną”. Dzięki temu, że nie stosuje się wysokiej temperatury, wiele korzystnych kawowych związków nie ulega rozkładowi (choć jest też tak, że przy ogrzewaniu z niektórych powstają nowe substancje o pozytywnym działaniu).

To sprawia, że kawa zielona zawiera największe ilości kwasu chlorogenowego. To silny antyoksydant, przez napar z takich ziaren może być uznawany za najzdrowszy. Związek ten nie tylko pomaga regulować gospodarkę lipidową i metabolizm glukozy, ale też wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Z tyłu głowy, za okiem lub na skroni? Mapa bólu głowy pomoże rozpoznać przyczynę

Z tyłu głowy, za okiem lub na skroni? Mapa bólu głowy pomoże rozpoznać przyczynę

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu

Zobacz również

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy