9 z 10
Taka oliwa podlega ekstrakcji, czyli wyodrębnieniu tłuszczu...
fot. paylessimages/123RF

Oliwa rafinowana (oliwa pure)

Taka oliwa podlega ekstrakcji, czyli wyodrębnieniu tłuszczu za pomocą rozpuszczalnika (produkty ropopochodne) jest przetwarzana chemicznie. Ma to na celu usunięcie zanieczyszczeń, wydłużenie terminu przydatności do spożycia i zachowanie stałej barwy i walorów. Sprawia też, że oliwa ma najwyższą temperaturę dymienia, a więc rozkładu, dzięki czemu może być używany do smażenia i grillowania.

Rafinacja całkowicie pozbawia oliwę koloru, związków zapachowych i smakowych – jak również prozdrowotnych. Neutralny smak takiej oliwy bywa niwelowany przez dodatek oliwy nierafinowanej.

10 z 10
Producenci oliwy podają na opakowaniach różne informacje,...
fot. nazariykarkhut/123RF

Producenci oliwy podają na opakowaniach różne informacje, dlatego wiedza o tym, jak je rozumieć, jest nieoceniona podczas dokonywania wyborów w sklepie.

Przewijaj aby przejść do kolejnej galerii.

Zobacz również

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza

Polecamy

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza

Z makijażem permanentnym na to badanie wejdziesz tylko na własne ryzyko

Z makijażem permanentnym na to badanie wejdziesz tylko na własne ryzyko