9 z 11
Taka oliwa podlega ekstrakcji, czyli wyodrębnieniu tłuszczu...
fot. paylessimages/123RF

Oliwa rafinowana (oliwa pure)

Taka oliwa podlega ekstrakcji, czyli wyodrębnieniu tłuszczu za pomocą rozpuszczalnika (produkty ropopochodne) jest przetwarzana chemicznie. Ma to na celu usunięcie zanieczyszczeń, wydłużenie terminu przydatności do spożycia i zachowanie stałej barwy i walorów. Sprawia też, że oliwa ma najwyższą temperaturę dymienia, a więc rozkładu, dzięki czemu może być używany do smażenia i grillowania.

Rafinacja całkowicie pozbawia oliwę koloru, związków zapachowych i smakowych – jak również prozdrowotnych. Neutralny smak takiej oliwy bywa niwelowany przez dodatek oliwy nierafinowanej.

10 z 11
Producenci oliwy podają na opakowaniach różne informacje,...
fot. nazariykarkhut/123RF

Producenci oliwy podają na opakowaniach różne informacje, dlatego wiedza o tym, jak je rozumieć, jest nieoceniona podczas dokonywania wyborów w sklepie.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy

Polecamy

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu