5 z 10
Tak nazywano pierwotnie oliwę extra virgin, gdy temperatura...
fot. subbotina/123RF

Oliwa tłoczona na zimno

Tak nazywano pierwotnie oliwę extra virgin, gdy temperatura tłoczenia nie przekraczała 27 stopni Celsjusza. Obecnie większość producentów nie jest w stanie tego udowodnić – ani osiągnąć na skalę przemysłową. Takie pełnoprawne oznakowanie bywa jednak stosowane przez manufaktury, które pozyskują oliwę tradycyjnymi metodami, np. w kamiennym młynie i prasach hydraulicznych.

6 z 10
Tak oliwa po wyciśnięciu nie podlega dalszej obróbce....
fot. tycoon751/123RF

Oliwa nierafinowana

Tak oliwa po wyciśnięciu nie podlega dalszej obróbce. Dlatego rozkłada się w niższej temperaturze niż rafinowana i może też szybciej się psuć, tj. jełczeć, gdy zachodzi proces utleniania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Tylko bez oczyszczania zapewnia jednak korzyści zdrowotne.

7 z 10
To oliwa nierafinowana, która zawiera drobiny oliwek, a co...
fot. roxiller/123RF

Oliwa niefiltrowana

To oliwa nierafinowana, która zawiera drobiny oliwek, a co za tym idzie – więcej związków prozdrowotnych, a jednocześnie palących się w wyższej temperaturze, np. smażenia. Ponieważ takie oleje są nieoczyszczone (m.in. z pestycydów), najlepiej wybierać rodzaje uzyskiwane z surowców ekologicznych (eko, bio).

8 z 10
Lekka w smaku, choć wcale nie mniej kaloryczna. Taka oliwa...
fot. simone724/123RF

Oliwa light

Lekka w smaku, choć wcale nie mniej kaloryczna. Taka oliwa pochodzi z bardziej dojrzałych oliwek, które pochodzą z późniejszych zbiorów, a uzyskiwany z nich tłuszcz jest mniej drapiący w gardle. Podobne określenia to oliwa delicato albo owocowa (ang. fruity) – o odświeżającym zapachu i lekkim smaku.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami