9 z 12
Smażenie uchodzi na niezdrowy sposób przygotowania posiłków...
fot. StockSnap/pixabay.com

Smażenie na nieodpowiednim tłuszczu

Smażenie uchodzi na niezdrowy sposób przygotowania posiłków – powodem jest nie tyle dodatek tłuszczu (który można zredukować), co wysoka temperatura, do której podgrzewana jest zawartość patelni. Przy nieumiejętnym smażeniu znacznie przekracza ona 200 stopni Celsjusza, podczas gdy dla większości tłuszczów kulinarnych jest to tzw. punkt dymienia. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe ulegają wtedy przekształceniu do szkodliwych, rakotwórczych związków, tracąc przy tym swoje cenne składniki. Warto więc wybierać odpowiednio wytrzymałe tłuszcze – polecane są oliwa z oliwek, masło klarowane (a nie zwyczajne, które łatwo się pali), olej kokosowy i rafinowany olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia bądź z awokado.

10 z 12
Jednym z najbardziej szkodliwych nawyków jest podgrzewanie...
fot. CarinHvdB/pixabay.com

Stosowanie plastikowych opakowań

Jednym z najbardziej szkodliwych nawyków jest podgrzewanie jedzenia w kuchence mikrofalowej w opakowaniach z tworzyw sztucznych, nawet tych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Warto zastąpić je tradycyjnymi naczyniami ze szkła lub ceramiki. By uniknąć przenikania składników plastiku do jedzenia, warto też przechowywać je w pojemnikach szklanych lub ceramicznych, folię spożywczą zastąpić papierem śniadaniowym lub pergaminem oraz zrezygnować z używania silikonowych form do pieczenia. Korzystając z patelni warto wymienić plastikowe łopatki do smażenia na te tradycyjne, wykonane z drewna.

11 z 12
Dla zachowania wartości odżywczych potraw kluczowy jest...
fot. Foto-Rabe/pixabay.com

Przechowywanie potraw na kuchence

Dla zachowania wartości odżywczych potraw kluczowy jest odpowiedni sposób ich przechowywania. Gotowe dania powinny być schłodzone i schowane do lodówki, co pomoże spowolnić rozpad zawartych w nich witamin, antyoksydantów czy kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Najbardziej niezalecane jest trzymanie garnków z jedzeniem na wciąż ciepłych palnikach.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu

Polecamy

Ból przy tej chorobie przypomina złamanie. Lekarze z Lublina uratowali dłoń

Ból przy tej chorobie przypomina złamanie. Lekarze z Lublina uratowali dłoń

Kto nie powinien jeść cebuli? Wzdęcia i gazy to znak, że możesz jej nie tolerować

Kto nie powinien jeść cebuli? Wzdęcia i gazy to znak, że możesz jej nie tolerować

Oddychasz zdrowiem czy gronkowcem? Co naprawdę unosi się wokół miejskich tężni?

Oddychasz zdrowiem czy gronkowcem? Co naprawdę unosi się wokół miejskich tężni?