5 z 11
Najzdrowsze artykuły spożywcze, czyli te zawierające...
fot. monicore/pixabay.com

Przechowywanie ziół, przypraw i olejów na kuchennym blacie

Najzdrowsze artykuły spożywcze, czyli te zawierające najbardziej nietrwałe związki odżywcze, warto chronić przed działaniem światła – dotyczy to zwłaszcza olejów, ziół i przypraw korzennych. Warto więc zlikwidować wystawę tych produktów w przezroczystych pojemnikach i zastąpić je nieprzejrzystymi opakowaniami albo schować do szafki. Ponieważ korzystne związki zawarte w tłuszczach roślinnych szybciej rozkładają się w temperaturze pokojowej (a zwłaszcza kuchennej, gdy gotujemy lub pieczemy), warto trzymać je w lodówce. To samo dotyczy orzechów, pestek i nasion oleistych.

6 z 11
Produkty spożywcze warto myć przed rozdrobnieniem, a nawet...
fot. PublicDomainPictures/pixabay.com

Mycie rozdrobnionych produktów

Produkty spożywcze warto myć przed rozdrobnieniem, a nawet przed obraniem, co pomoże ograniczyć wypłukiwanie z nich składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w wodzie. Dotyczy to nie tylko warzyw i ziemniaków, ale także mięsa. Niepolecane jest ponadto moczenie produktów przed ich przygotowaniem, by nie ściemniały, jak to często robi się w przypadku ziemniaków.

7 z 11
Aby zapobiegać utracie witamin podczas przyrządzania...
fot. congerdesign/pixabay.com

Rozdrabniania za pomocą metalowych przyrządów kuchennych

Aby zapobiegać utracie witamin podczas przyrządzania posiłków, zwłaszcza z warzyw i owoców, zaleca się używanie ceramicznych przyborów takich jak noże czy tarki zamiast tych metalowych, ew. można wybrać te z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Łatwo korodujących stopów stalowych oraz aluminium nie poleca się zwłaszcza do przygotowania przetworów z kwaśnych owoców, kiszonek, surówek i sałatek, a także marynat czy sosów typu winegret.

8 z 11
Dbając o zdrową kuchnię warto unikać aluminium, a zwłaszcza...
fot. RitaE/pixabay.com

Korzystanie z folii aluminiowej

Dbając o zdrową kuchnię warto unikać aluminium, a zwłaszcza kontaktu wykonanej w niego folii z kwaśnymi produktami, ponieważ niskie pH nasila przenikanie atomów tego metalu do pożywienia. Nie zaleca się owijania w folię kanapek, a tym bardziej pieczenia w niej potraw. Jedzenie można zapakować w pergamin do pieczenia lub papierowe torebki śniadaniowe, a w piekarniku stosować albo pergamin, albo żaroodporne naczynia z przykrywką (jeśli jej nie ma, warstwa aluminiowej folii może stanowić wygodne zamknięcie formy, ale nie powinna dotykać jedzenia).

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Te świąteczne produkty mogą uczulać! Sprawdź, na co uważać

Te świąteczne produkty mogą uczulać! Sprawdź, na co uważać

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz jeść rodzynki? Oto efekty

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz jeść rodzynki? Oto efekty

Zobacz również

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz jeść rodzynki? Oto efekty

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz jeść rodzynki? Oto efekty

Zdrowa bomba kaloryczna. Kto nie powinien jeść bakalii i suszonych owoców?

Zdrowa bomba kaloryczna. Kto nie powinien jeść bakalii i suszonych owoców?