
Jak odchudzić wielkanocne ciasta? Sernik
W przypadku ciast zawierających masę serową warto wybrać mniej tłusty twaróg. W wersji na zimno dobrze jest poprawić jego konsystencję za pomocą odrobiny gładkiego musu owocowego, np. z jabłek. Na takiego deseru zamiast ciasta kruchego czy francuskiego warto upiec biszkopt.

Jak odchudzić wielkanocne ciasta? Polewa czekoladowa
Z dodatkiem słodzika warto przyrządzać lżejsze wersje wypieków zawierających zwłaszcza ciemną czekoladę oraz suszone owoce i orzechy. Należą one do najbardziej wartościowych odżywczo pokarmów, jednak stanowią także skoncentrowane źródło energii.

Jak odchudzić wielkanocne ciasta? Dekoracje
Lukier nie musi pokrywać całego wypieku. Nie trzeba też dekorować go składnikami zawierającymi cukier. Równie dobrze wygląda naturalna skórka otarta z cytryny lub pomarańczy (koniecznie bez gorzkiej białej warstwy). Do przybrania można też użyć jadalnych kwiatów.

Mazurek, sernik i babka – te trzy tradycyjne ciasta wielkanocne znajdują się w panteonie ulubionych świątecznych deserów. Pierwszy z nich to jedno z najbardziej kalorycznych słodkich dań na świecie, jednak babka może należeć do najlżejszych, jeśli zostanie odpowiednio przygotowana.