9 z 12
Jedzenie z grilla jest pełne tłuszczu i soli, ale ubogie w...
fot. Kurhan-123RF

Otyłość a grill

Jedzenie z grilla jest pełne tłuszczu i soli, ale ubogie w witaminy i błonnik. Jedzenie zbyt dużej ilości przetworzonej żywności (a taką najczęściej mamy na grillu) naraża nas na wiele problemów zdrowotnych, w tym otyłość.

10 z 12
Wysoka temperatura grillowania powoduje, że w potrawach...
fot. freepik

Wysoka temperatura grillowania powoduje, że w potrawach powstają rakotwórcze związki. Są to m.in. aminy heterocykliczne (HCA), które są wynikiem grillowania mięsa.

11 z 12
Spożywanie mięsa z grilla wiąże się z większym ryzykiem...
fot. freepik

Spożywanie mięsa z grilla wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia raka okrężnicy, trzustki, żołądka, prostaty i piersi, szczególnie jeśli mięso jest bardzo wysmażone.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy

Polecamy

Z tyłu głowy, za okiem lub na skroni? Mapa bólu głowy pomoże rozpoznać przyczynę

Z tyłu głowy, za okiem lub na skroni? Mapa bólu głowy pomoże rozpoznać przyczynę

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu