
Czy cukrzyk może jeść mięso grillowane?
Grillowanie i pieczenie mięsa w wysokich temperaturach jest związane ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2 (T2D) – tak wynika z badania opublikowanego online w Diabetes Care. Dodatkowo grillowane mięsa często są marynowane, przez co możemy zupełnie nieświadomie spożywać duże ilości cukru.

Czy osoby z nowotworami mogą jeść dania z grilla?
Podczas grillowania produkowane są rakotwórcze związki (PAH, HAC), które są związane z rozwojem niektórych nowotworów (m.in. jelita grubego i przełyku). Powstają one głównie, kiedy jedzenie jest zwęglone. Osoby chorujące na nowotwory powinny unikać takiego jedzenia.

Zaparcia a grillowanie
Skwierczące na grillu kawałki mięsa dla wielu osób są największą kulinarną przyjemnością, jednak brak urozmaicenia grillowej uczty warzywami, owocami i innymi pokarmami bogatymi w błonnik może skutkować zaparciami.

Czy grill podnosi cholesterol?
Tłuste czerwone mięso przyrządzone na grillu jest niewątpliwie pyszne, jednak nie jest to dobry wybór dla osób, które borykają się z wysokim poziomem cholesterolu. Taki typ grillowanego jedzenia powoduje, że wzrasta cholesterol LDL, czyli ten „zły cholesterol”, co z kolei przyczynia się do zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Należy zachować umiar w grillowaniu i wybierać raczej chudsze mięso i warzywa.