Dynia, arbuz i melon – poznaj zdrowotne właściwości roślin dyniowatych!
DYNIA
Dynia jest najbardziej typowym przedstawicielem rodziny roślin dyniowatych. Jej obecność w krajach europejskich zawdzięczamy Krzysztofowi Kolumbowi.
Istnieje wiele odmian dyni, z których najpopularniejsze w Polsce to:
• dynia piżmowa – o najbardziej zbitym i kremowym miąższu – idealna na zupy krem,
• dynia hokkaido – nie wymaga obierania przed spożyciem – świetna do nadziewania ponieważ jest nie duża,
• dynia makaronowa – jej miąższ wygląda jak wstążki ugotowanego makaronu spaghetti – dobrze zastąpi ten rodzaj makaronu w daniach z sosami,
• dynia muscat – duża, mięsista i o intensywnie pomarańczowym miąższu – świetna do pieczenia,
• dynia zwyczajna – klasyk wśród dyń, jest nie droga i najbardziej dostępna – w kuchni uniwersalna.
Pomarańczowy miąższ dyni to źródło związków o działaniu antyoksydacyjnym, takich jak beta-karoten, witamina C i E. Dynia, a szczególnie pestki dyni to zasobne źródło cynku – składnika, który wpływa na odporność organizmu, płodność u mężczyzn, a także sprawia, że cera staje się promienna.