2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia jest najbardziej typowym przedstawicielem rodziny...
fot. pixabay.com

Dynia, arbuz i melon – poznaj zdrowotne właściwości roślin dyniowatych!

DYNIA

Dynia jest najbardziej typowym przedstawicielem rodziny roślin dyniowatych. Jej obecność w krajach europejskich zawdzięczamy Krzysztofowi Kolumbowi.

Istnieje wiele odmian dyni, z których najpopularniejsze w Polsce to:
dynia piżmowa – o najbardziej zbitym i kremowym miąższu – idealna na zupy krem,
dynia hokkaido – nie wymaga obierania przed spożyciem – świetna do nadziewania ponieważ jest nie duża,
dynia makaronowa – jej miąższ wygląda jak wstążki ugotowanego makaronu spaghetti – dobrze zastąpi ten rodzaj makaronu w daniach z sosami,
dynia muscat – duża, mięsista i o intensywnie pomarańczowym miąższu – świetna do pieczenia,
dynia zwyczajna – klasyk wśród dyń, jest nie droga i najbardziej dostępna – w kuchni uniwersalna.

Pomarańczowy miąższ dyni to źródło związków o działaniu antyoksydacyjnym, takich jak beta-karoten, witamina C i E. Dynia, a szczególnie pestki dyni to zasobne źródło cynku – składnika, który wpływa na odporność organizmu, płodność u mężczyzn, a także sprawia, że cera staje się promienna.

Zobacz również

Korzeniowski Warsaw Race Walking Cup już 5 maja 2024

Korzeniowski Warsaw Race Walking Cup już 5 maja 2024

Lewandowski już wie, kto będzie jego trenerem w przyszłym sezonie

GORĄCY TEMAT
Lewandowski już wie, kto będzie jego trenerem w przyszłym sezonie

Polecamy

Sposoby na świeżą i chrupiącą rzodkiewkę. Już nigdy nie zrobisz inaczej

Sposoby na świeżą i chrupiącą rzodkiewkę. Już nigdy nie zrobisz inaczej

Popularny lek przeciwbólowy wycofany ze sprzedaży. Jest niebezpieczny!

Popularny lek przeciwbólowy wycofany ze sprzedaży. Jest niebezpieczny!

Nie łykaj razem! Te suplementy diety lepiej działają oddzielnie

Nie łykaj razem! Te suplementy diety lepiej działają oddzielnie