2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Warzywa cebulowe (w tym również pory i szczypior) są źródłem...
fot. Ildi Papp/123RF

Cebula, czosnek i inne rośliny cebulowe

Warzywa cebulowe (w tym również pory i szczypior) są źródłem oligosacharydów, m.in. trójcukru o nazwie rafinoza, który nie ulega trawieniu w organizmie, a jest rozkładany przez obecne z jelicie bakterie. W wyniku fermentacji powstają z niej gazy takie jak dwutlenek węgla, wodór i metan. Podobne działanie ma zawarty w tych roślinach błonnik. Towarzyszą mu związki siarkowe, które dodatkowo zwiększają ich działanie gazotwórcze. Jeśli cebula czy czosnek są dodatkowo smażone (jak np. onion rings w panierce), efekt wzdymający jest maksymalny.

Zobacz również

Te leki uczulają najczęściej. Zobacz, po których możesz mieć objawy alergii

Te leki uczulają najczęściej. Zobacz, po których możesz mieć objawy alergii

Jak prawidłowo robić siku? Zobacz 5 wskazówek, jak robić to dobrze

Jak prawidłowo robić siku? Zobacz 5 wskazówek, jak robić to dobrze

Polecamy

GIS 27.03: to może być niebezpieczne. Sprawdź, czy masz w domu

GIS 27.03: to może być niebezpieczne. Sprawdź, czy masz w domu

Terapia hormonalna a ryzyko raka piersi. Jeśli ją stosujesz, koniecznie przeczytaj

Terapia hormonalna a ryzyko raka piersi. Jeśli ją stosujesz, koniecznie przeczytaj

Nie daj się demencji. Ten pierwiastek spowalnia kurczenie się mózgu. Zobacz, co jeść

Nie daj się demencji. Ten pierwiastek spowalnia kurczenie się mózgu. Zobacz, co jeść

Dodaj ogłoszenie