5 z 12
Im więcej tłuszczu zawiera danie, tym wolniej jest trawione....
fot. stockbroker/123RF

Tłuste jedzenie, zwłaszcza fast food

Im więcej tłuszczu zawiera danie, tym wolniej jest trawione. To powód, dla którego powstaje z niego więcej gazów. Szczególnie niekorzystne są dania smażone, które są ciężkie do strawienia. Jedzenie o największej zawartości tłuszczu to zwłaszcza fast-food, który jest pozbawiony korzystnych związków, zwłaszcza błonnika. Niskie spożycie tego związku przyczynia się do powstawania zaparć, w których treść pokarmowa ulega niekorzystnym procesom w powstaniem nieprzyjemnie pachnących związków.

6 z 12
Szczególne silne działanie powodujące wzdęcia mają produkty...
fot. anaterate/pixabay.com

Pszenica i inne zboża glutenowe

Szczególne silne działanie powodujące wzdęcia mają produkty pełnoziarniste ze zbóż takich jak pszenica, orkisz i żyto, a także jęczmień czy kamut. Poza błonnikiem i rafinozą mają w sobie również gluten, który u osób na niego nadwrażliwych (albo z dużych dawkach) powoduje dolegliwości wiążące się z nadprodukcją gazów. Szczególnie niepolecane jest też białe pieczywo, m.in. bułki, które zawierają dodatek oczyszczonego glutenu.

7 z 12
Sorbitol, mannitol czy ksylitol to wszystko alkohole...
fot. LeoNeoBoy/pixabay.com

Alkohole cukrowe, czyli poliole

Sorbitol, mannitol czy ksylitol to wszystko alkohole cukrowe, używane w produktach przetworzonych w charakterze słodzików. Są one w większości niestawne i ulegają rozkładowi w końcowym odcinku układu pokarmowego, powodując wzdęcie i biegunkę. Stąd na gumach do żucia obowiązkowe jest ostrzeżenie, że spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Różne rodzaje tych związków powodują różne natężenie objawów. Najsilniej działa sorbitol, występujący naturalnie zwłaszcza w suszonych owocach, m.in. morelach i śliwkach. To dlatego te drugie są popularnym środkiem przyspieszającym pasaż jelitowy.

8 z 12
Nie dość, że zawiera dwutlenek węgla, który połykamy razem z...
fot. 123RF

Piwo

Nie dość, że zawiera dwutlenek węgla, który połykamy razem z napojem, to jeszcze zawiera pewne ilości glutenu ze słodu jęczmiennego, który u wielu osób może działać gazotwórczo.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?

Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?

Zobacz również

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy