2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Składniki: 600 g mąki graham, 170 g mąki pszennej chlebowej,...
fot. Olga Traskevych/123RF

Chleb graham

Składniki: 600 g mąki graham, 170 g mąki pszennej chlebowej, 390 ml wody, 15 g soli, 20 g drożdży, 40 g melasy lub miodu, 45 g oleju

Przygotowanie:
1. Rozpuść drożdże z odrobiną wody i mieszaj w mikserze wszystkie składniki przez 3 min, a następnie z większą szybkością przez kolejne 3 min do uzyskania kleistego ciasta, po czym odstaw je na 60 min w miejsce o temp. 24 stopni.
2. Podziel ciasto na 2 porcje, delikatnie uformuj bochenki, posyp mąką, odłóż na blachę na 30 min, natnij i odłóż na 10 min.
3. Piecz w zaparowanym piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 20-25 min, wypuszczając parę, gdy zacznie się brązowienie skórki.

Zobacz również

Czy mleko jest zdrowe? Nie dla każdego. Sprawdź, kto nie powinien pić mleka

Czy mleko jest zdrowe? Nie dla każdego. Sprawdź, kto nie powinien pić mleka

Niskokaloryczny deser z PRL-u ma zbawiennie działanie na jelita. Zrobisz go sam

Niskokaloryczny deser z PRL-u ma zbawiennie działanie na jelita. Zrobisz go sam

Polecamy

Ta stulatka ćwiczy ze sztangami. Ona udowadnia, że wiek to tylko liczba

Ta stulatka ćwiczy ze sztangami. Ona udowadnia, że wiek to tylko liczba

Miałeś wypadek w trakcie pracy? Sprawdź, jakie odszkodowanie dostaniesz w 2023 roku

Miałeś wypadek w trakcie pracy? Sprawdź, jakie odszkodowanie dostaniesz w 2023 roku

Darmowe podpaski i tampony we wszystkich szkołach? RPO pisze w tej sprawie do MEiN

Darmowe podpaski i tampony we wszystkich szkołach? RPO pisze w tej sprawie do MEiN

Dodaj ogłoszenie