5 z 12
Składniki: 920 g mąki pszennej chlebowej, 630 ml wody, 20 g...
fot. Counselling/pixabay.com

Chleb wiejski

Składniki: 920 g mąki pszennej chlebowej, 630 ml wody, 20 g soli, 13 g drożdży

Przygotowanie:
1. Połącz 5 g drożdży z 270 ml wody, dodaj 450 g mąki i wyrabiaj, by powstało gładkie ciasto. Przykryj folią o odstaw na 12-16 godz. w miejsce o temperaturze pokojowej, ok. 21 stopni.
2. Wymieszaj w mikserze resztę składników, a gdy się połączą, dodaj porcjami zaczyn i mieszaj z większą szybkością przez 3 min, po czym odstaw ciasto na 2,5 godziny w miejsce o temp. 24 stopni.
3. Po 50 min od wymieszania przeprowadź składanie ciasta, a następnie powtórz te czynności po kolejnych 50 minutach.
4. Podziel ciasto na pół, delikatnie uformuj wstępnie bochenki, przykryj folią i odstaw na 10-15 min w miejsce o temp. jw.
5. Uformuj bochenki, włóż je do koszyków posypanych mąką i odstaw na 80-95 min.
6. Przełóż bochenki na blachę, natnij i piecz w zaparowanym piekarnika rozgrzanym do temperatury 230 stopni przez 25-35 min, wypuszczając parę, gdy zacznie się brązowienie skórki.

6 z 12
Składniki: 650 g mąki pszennej chlebowej, 250 g mąki...
fot. NWDogwalker/pixabay.com

Chleb owsiany

Składniki: 650 g mąki pszennej chlebowej, 250 g mąki pszennej razowej, 150 g płatków owsianych, 580 ml wody, 100 ml mleka, 80 g miodu lub syropu z agawy, 60 ml oleju, 16 g drożdży, 2 garści płatków do posypania

Przygotowanie:
1. Połącz w misie miksera płatki z wodą, odstaw na 20-30 min, dodaj pozostałe składniki i mieszaj na wolnych obrotach przez 3 min, po czym zwiększ szybkość, mieszaj 3-4 min i odstaw ciasto na 2 godz. w miejsce o temperaturze 25 stopni lub na zostaw na 8-12 godz. w chłodzie.
2. Po 60 min od wymieszania przeprowadź składanie ciasta.
3. Podziel ciasto na 3 porcje, delikatnie uformuj wstępnie bochenki i umieść w prostokątnych foremkach posmarowanych olejem i obsypanych mąką, zwilż z wierzchu, posyp płatkami owsianymi, przykryj folią i odstaw na 60-90 min w miejsce o temperaturze 24 stopni.
4. Piecz w zaparowanym piekarniku rozgrzanym do temperatury 240 stopni przez 15 min, zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz 30 min.

7 z 12
Składniki: 600 g mąki żytniej chlebowej typ 720, 300 g mąki...
fot. yelenayemchuk/123RF

Chleb żytni na zakwasie

Składniki: 600 g mąki żytniej chlebowej typ 720, 300 g mąki pszennej chlebowej, 680 ml wody, 17 g soli, 8 g drożdży, 20 g płynnego dojrzałego zakwasu (przepis na końcu galerii), garść sezamu do posypania

Przygotowanie:
1. Połącz zakwas z 300 ml wody, dodaj 360 g mąki żytniej, wymieszaj w mikserze do uzyskania gładkiego ciasta, przykryj misę folią i odstaw na 12-16 godz. w miejsce o temperaturze pokojowej, ok. 21 stopni.
b Mieszaj wszystkie składniki chleba w mikserze na wolnych obrotach przez 3 min, po czym zwiększ szybkość, mieszaj kolejne 3 min do uzyskania elastycznego ciasta, a następnie odstaw je na 30-40 min w miejsce o temperaturze 26-27 stopni.
3. Podziel ciasto na pół, umieść w prostokątnych foremkach, zwilż powierzchnię i posyp sezamem, po czym przykryj folią i odstaw na 50-60 min w miejsce o temperaturze jw.
4. Piecz w zaparowanym piekarniku rozgrzanym do temperatury 240 stopni przez 15 min, zmniejsz temperaturę o 10 stopni i piecz 30-40 min, wypuszczając parę, gdy zacznie się brązowienie skórki, a po wyjęciu z pieca odstaw na 8 godz.

8 z 12
Składniki: 760 g mąki orkiszowej, 150 g mąki żytniej...
fot. webandi/pixabay.com

Chleb orkiszowy bez drożdży

Składniki: 760 g mąki orkiszowej, 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720, 590 ml wody, 20 g soli, 40 g dojrzałego zakwasu (przepis na końcu galerii)

Przygotowanie:
1. Połącz zakwas z 150 ml wody, dodaj 60 g mąki orkiszowej i mąkę żytnią, wymieszaj w mikserze do uzyskania gładkiego ciasta, przykryj misę folią i odstaw na 12 godz. w miejsce o temperaturze pokojowej, ok. 21 stopni.
2. Wymieszaj w mikserze na niskich obrotach resztę składników poza solą, a gdy się połączą, przykryj misę folią na 25 min, po czym dodaj sól i zaczyn, mieszaj przez 3 min do uzyskania ciasta o elastycznej konsystencji, a następnie odstaw je na 2,5 godziny w miejsce o temp. 24 stopnie; gdy ciasto zwiększy objętość, wymieszaj je i odstaw.
3. Po 50 min od wymieszania przeprowadź składanie ciasta, a następnie powtórz te czynności po kolejnych 50 minutach.
4. Podziel ciasto na 3 porcje, delikatnie uformuj wstępnie bochenki, przykryj folią i odstaw na 10-20 min.
5. Uformuj bochenki, włóż je do koszyków posypanych mąką i odstaw na 2,5 godz. w miejsce o temp. 24 stopnie.
6. Przełóż bochenki na blachę i piecz w zaparowanym piekarniku rozgrzanym do temperatury 240 stopni przez 40-45 min, wypuszczając parę, gdy zacznie się brązowienie skórki.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Zobacz również

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?