
Kwasy omega-3 na stłuszczenie wątroby
Niski poziom kwasów omega-3 w organizmie, które pochodzą z tłustych ryb morskich i suplementów diety, jest związany z rozwojem otłuszczenia wątroby, a w konsekwencji do rozwoju NAFLD, stłuszczenia i zapalenia. Kwasy tłuszczowe z tej grupy pomagają też ograniczyć skracanie telomerów w chromosomach, które wiąże się z postępem zmian w wątrobie.

Warzywa i owoce na stłuszczenie wątroby
Podczas, gdy dokładny mechanizm odpowiadający za ochronną rolę warzyw i owoców w rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby nie został w pełni zrozumiany, uważa się, że ma ona związek z niższą gęstością energetyczną zawierających je posiłków, a także właściwości antyoksydacyjne związane z zawartością przeciwutleniaczy takich, jak polifenole i karotenoidy. Warzywa wydłużają także życie komórek, zapewniając składniki chroniące telomery w chromosomach z DNA.

Probiotyki na stłuszczenie wątroby
Probiotyczne bakterie, takie jak szczepy Bifidobacterium i Lactobacillus, zmniejszają uszkodzenia wątroby związane z procesami oksydacyjnymi i zapalnymi, redukując jednocześnie zawartość trójglicerydów wątrobowych i jej stłuszczenie.

Jogurt naturalny na stłuszczenie wątroby
Spożywanie produktów mlecznych, a zwłaszcza jogurtu naturalnego zawierającego żywe szczepy bakterii Lactobacillus acidophilus LA-5 i Bifidobacterium lactis BB-12, powiązano ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju NAFLD. Wynika to nie tylko z obecności probiotyków poprawiających metabolizm, ale ma też związek z wyższą zawartością białek serwatkowych. Wspierają one redukcję nadmiernej wagi i poziomu tkanki tłuszczowej.