
Pokarmy antysmogowe – płatki owsiane
Ziarna owsa i otrzymywane z nich płatki owsiane to jedno z najbogatszych źródeł rozpuszczalnego w wodzie błonnika w postaci beta-glukanów (obok jęczmienia, grzybów, drożdży i alg). Mają one działanie przeciwzapalne w układzie oddechowym, zwiększając także lokalnie liczbę komórek odpornościowych chroniących przed infekcjami wirusowymi. Korzystne efekty obserwowano już po 10 dniach spożywania tego błonnika.

Pokarmy antysmogowe – kiełki brokułu i brokuł
Brokuł to tylko jedna z roślin kapustowatych, które zawierają specyficzne antyoksydanty z sulforafanem na czele, a często też tak niezbędny chlorofil. Polecana porcja 2 szkl. dziennie może dotyczyć także krewniaków przebadanego dobrze brokułu – warzyw takich, jak kapusta, brukselka, jarmuż, kalafior, brukiew, rzepa, rzodkiewki czy rukola. Szczególnie skuteczne w ochronie przed smogiem są kiełki brokułu. Wyciąg z nich hamował stan zapalny w drogach oddechowych wywołany zanieczyszczeniem powietrza.

Pokarmy antysmogowe – oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek, która jest kluczowym składnikiem najzdrowszej diety – śródziemnomorskiej, to produkt niezwykle korzystny dla płuc. Zawiera związki wspierające płuca w ochronie przed stanem zapalnym, wspierając też walkę z infekcjami wirusowymi. W największej ilości warto jeść ją na surowo np. w sosach sałatkowych, ale nadaje się też do obróbki termicznej.

Pokarmy antysmogowe – jabłka
Jabłka są bogate w antyoksydacyjne flawonoidy, zwłaszcza kwercetynę. Ma ona działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Udowodniono m.in., że może hamować wstępne etapy infekcji wirusami oddechowymi górnych dróg oddechowych. W jednym z badań jabłka okazały się chronić przez zmianami i obawami zapalnymi płuc u osób palących tytoń, są też jednak skuteczne przeciwko działaniu innych zanieczyszczeń powietrza – tym gazowych i pyłowych. Zawarty w jabłkach błonnik rozpuszczalny w postaci pektyn wspomaga układ immunologiczny poprzez korzystną mikroflorę jelitową.

















