2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czekolada gorzka jest obfitym źródłem polifenoli (m.in....
fot. pixabay.com

Kochasz czekoladę? To świetnie! Teraz masz 8 powodów, żeby jeść ją z czystym sumieniem. Sprawdź, jak czekolada działa na twój organizm?

Czekolada a miażdżyca

Czekolada gorzka jest obfitym źródłem polifenoli (m.in. katechiny, epikatechiny, gallokatechiny). Regularne spożywanie kilku kostek czekolady o wysokiej zawartości kakao może stymulować rozszerzanie się naczyń krwionośnych, a w konsekwencji – zmniejszać zagrożenie rozwojem miażdżycy i zakrzepicy żylnej. Ma to związek z jego wpływem na syntezę tlenku azotu, który reguluje pracę naczyń krwionośnych.

Zobacz również

Nie tak miało być. Porażka Hutnika na otwarcie półfinału o awans do I ligi

Nie tak miało być. Porażka Hutnika na otwarcie półfinału o awans do I ligi

Horoskop dzienny na 27 kwietnia 2024 dla wszystkich znaków zodiaku

Horoskop dzienny na 27 kwietnia 2024 dla wszystkich znaków zodiaku

Polecamy

Zapomniany wirus powraca i atakuje ze zdwojoną siłą. Coraz więcej zachorowań w Polsce

Zapomniany wirus powraca i atakuje ze zdwojoną siłą. Coraz więcej zachorowań w Polsce

Masz taką budowę ciała? Możesz być bardziej podatny na raka jelita

Masz taką budowę ciała? Możesz być bardziej podatny na raka jelita

GIS ostrzega: Tatar wołowy, 200 g (24.04)

GIS ostrzega: Tatar wołowy, 200 g (24.04)