9 z 13

fot. piotr_malczyk, fizkes/gettyimages.com
Witaminę E znajdziesz w orzechach i migdałach, oliwie z oliwek, warzywach liściastych, produktach pełnoziarnistych i owocach.
10 z 13

fot. fizkes, keira01/123rf.com
Produkty zawierające witaminę E najlepiej jeść świeże i na surowo, ponieważ jest ona bardzo wrażliwa na zbyt wysokie i niskie temperatury, a także dostęp światła i tlenu.
11 z 13

fot. highwaystarz, sebra/123rf.com
Witamina E, czyli tokoferol (gr. tokos – urodzić, pherein – nieść) jest uznawana za witaminę płodności i młodości, ponieważ działa antyoksydacyjnie, czyli likwiduje wolne rodniki i tym samym spowalnia procesy starzenia się organizmu.
12 z 13

fot. racorn/123rf.com
Osłabienie odporności i wzroku? To mogą być objawy niedoboru witaminy E. Sprawdź, jakie symptomy wskazują na zbyt niski poziom tokoferolu
Witamina E wspomaga również płodność, a jej niedobór może być przyczyną problemów z zajściem w ciążę.