13 z 15
Biodostępność cynku zwiększa białko zwierzęce, niektóre...
fot. 123rf

Biodostępność cynku

Biodostępność cynku zwiększa białko zwierzęce, niektóre aminokwasy oraz kwas cytrynowy (zawarty w owocach i warzywach). Czynnikami ograniczającymi wchłanialność są kwas fitynowy, kwas szczawiowy, niektóre frakcje błonnika pokarmowego oraz wysoka zawartość w produkcie innych dwuwartościowych składników mineralnych – miedź, żelazo, wapń.

14 z 15
Cynk w jedzeniu – na płodność, piękne włosy i odporność
fot. 123rf

Cynk w jedzeniu – na płodność, piękne włosy i odporność

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Dynia jest zdrowa i smaczna. Sprawdź przepisy na proste i pyszne dania na jej bazie

Dynia jest zdrowa i smaczna. Sprawdź przepisy na proste i pyszne dania na jej bazie

Zupa, ciasto czy może kawa z dynią? Z jej właściwości skorzysta cały organizm

Zupa, ciasto czy może kawa z dynią? Z jej właściwości skorzysta cały organizm

Polecamy

Zupa, ciasto czy może kawa z dynią? Z jej właściwości skorzysta cały organizm

Zupa, ciasto czy może kawa z dynią? Z jej właściwości skorzysta cały organizm

Choroba, której nie widać od razu. Zmaga się z nią m.in. Michał Wiśniewski

Choroba, której nie widać od razu. Zmaga się z nią m.in. Michał Wiśniewski

Nigdy nie jedz makaronu po tym czasie. Zatrucie może skończyć się tragicznie

Nigdy nie jedz makaronu po tym czasie. Zatrucie może skończyć się tragicznie