13 z 15
Biodostępność cynku zwiększa białko zwierzęce, niektóre...
fot. 123rf

Biodostępność cynku

Biodostępność cynku zwiększa białko zwierzęce, niektóre aminokwasy oraz kwas cytrynowy (zawarty w owocach i warzywach). Czynnikami ograniczającymi wchłanialność są kwas fitynowy, kwas szczawiowy, niektóre frakcje błonnika pokarmowego oraz wysoka zawartość w produkcie innych dwuwartościowych składników mineralnych – miedź, żelazo, wapń.

14 z 15
Cynk w jedzeniu – na płodność, piękne włosy i odporność
fot. 123rf

Cynk w jedzeniu – na płodność, piękne włosy i odporność

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Rozjaśnij cienie pod oczami w 15 minut. Naturalne i tanie kosmetyki masz pod ręką

Rozjaśnij cienie pod oczami w 15 minut. Naturalne i tanie kosmetyki masz pod ręką

Polecamy

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Co jeść, żeby nie było wzdęć i bąków? Po te produkty sięgaj przed ważnym wyjściem

Co jeść, żeby nie było wzdęć i bąków? Po te produkty sięgaj przed ważnym wyjściem