13 z 14
Biodostępność cynku zwiększa białko zwierzęce, niektóre...
fot. 123rf

Biodostępność cynku

Biodostępność cynku zwiększa białko zwierzęce, niektóre aminokwasy oraz kwas cytrynowy (zawarty w owocach i warzywach). Czynnikami ograniczającymi wchłanialność są kwas fitynowy, kwas szczawiowy, niektóre frakcje błonnika pokarmowego oraz wysoka zawartość w produkcie innych dwuwartościowych składników mineralnych – miedź, żelazo, wapń.

14 z 14
Cynk w jedzeniu – na płodność, piękne włosy i odporność
fot. 123rf

Cynk w jedzeniu – na płodność, piękne włosy i odporność

Zobacz również

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz jeść rodzynki? Oto efekty

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz jeść rodzynki? Oto efekty

Udowadniają, że niepełnosprawność nie jest przeszkodą. Są wielkimi gwiazdami!

GORĄCY TEMAT
Udowadniają, że niepełnosprawność nie jest przeszkodą. Są wielkimi gwiazdami!

Polecamy

Płaski brzuch na święta i sylwestra? Jeszcze zdążysz, ale zastosuj te rady

Płaski brzuch na święta i sylwestra? Jeszcze zdążysz, ale zastosuj te rady

Galeria zdjęć z gali finałowej HIPOKRATES 2025. Zobacz wszystkich laureatów!

NASZ PATRONAT
Galeria zdjęć z gali finałowej HIPOKRATES 2025. Zobacz wszystkich laureatów!

Udowadniają, że niepełnosprawność nie jest przeszkodą. Są wielkimi gwiazdami!

GORĄCY TEMAT
Udowadniają, że niepełnosprawność nie jest przeszkodą. Są wielkimi gwiazdami!