
Tradycyjna pizza na śniadanie? Dlaczego nie, zwłaszcza że nie musi być gorąca. Można przygotować ją dzień wcześniej i zjeść na zimno, albo podgrzać w piekarniku czy suchej patelni ceramicznej, pod przykryciem.

W ramach śniadania warto sięgać po tłuste morskie ryby, które są bogatym źródłem niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Wędzony łosoś czy pstrąg, pasta z makreli, szproty lub tuńczyk w oliwie, albo łosoś z piekarnika, dobrze komponują się z sałatą, oliwkami, kaparami, kiełkami i cebulą.

Dzień można zacząć też od zielonego koktajlu, zwłaszcza będąc na diecie. Warto jednak zadbać o to, by taki napój był sycący i odpowiednio bogaty w kalorie. Dobrze więc uwzględnić w nim banany, awokado, naturalną odżywkę białkową (bez cukru i innych dodatków) oraz orzechy lub masło orzechowe.

Śniadaniowy jogurt naturalny warto dosłodzić miodem (albo syropem z agawy, klonowym czy daktylowym) i dosmaczyć podprażonymi migdałami lub orzechami. Posiłek uzupełni ulubiona kaszą lub płatki oraz warstwa świeżych owoców.

















