
Pierwszy posiłek w bogatej wersji może być całkiem prosty do przygotowania. Wystarczy kilka placków z piekarnika z pastą z suszonych pomidorów, pesto czy zielonych warzyw i sera, a do tego jak najwięcej kolorowych warzyw.

Na śniadanie można też jeść dania kojarzące się z obiadem. W niektórych krajach azjatyckich to norma, a u nas – pomysł na sycący początek dnia. Do makaronu ramen z dodatkiem tofu lub kurczakiem, podsmażonego w woku lub zwykłej patelni, znakomicie pasują zielone warzywa, takie jak brokuł, kapusta bok-choy, cukinia czy szpinak, a także papryka, pomidory i orzeszki ziemne.

Zdrowe śniadanie może składać się z sałatki, np. w ciekawej formie z nitkami „spaghetti” z warzyw takich jak cukinia i marchewka. A do tego kotleciki z cieciorki, ryby czy mięsa, grzanka z oliwą z oliwek i zioła.

Śniadanie z jajkiem to opcja, która w licznych badaniach okazała się zapewniać długo trwającą sytość i zjedzenie co najmniej 100 kcal mniej w późniejszych posiłkach. Jaja warto usmażyć z pomidorem, a najlepiej dodając również koski czerwonej papryki, cebuli i cukinii czy pieczarek, a całość posypać posiekanym szczypiorkiem.

















