
Kiełki
Kiełki rzeżuchy, rzodkiewki, brokułu, słonecznika, fasoli mung czy sojowe zapewniają moc aktywnych enzymów, przeciwutleniaczy, witamin i związków mineralnych, które są niezbędne dla sprawnych procesów detoks.
Aby w pełni korzystać z ich właściwości, należy jeść je na surowo. Muszą być jednak świeże (maks. kilkudniowe), dlatego należy kupować tylko te, które zostały danego dnia przywiezione do sklepu i jeszcze w tym samym dniu je spożywać. Lepiej więc hodować kiełki w domu, co jest łatwe i ekonomiczne.

Wodorosty nori
Wodorosty znane z sushi, stosowane po uprażeniu na ciemny kolor do zawijania sushi maki, stanowią źródło jodu oraz korzystnych związków wspomagających usuwanie toksyn z organizmu.
Nori dostępne są też w innych postaciach, np. czipsów z sezamem lub suszonych płatków. Pasują zwłaszcza do zupy miso; można stosować je także jako dodatek do jajecznicy, farszu czy placków, a zwłaszcza dań z dodatkiem ryby. Oprócz nori sprawdzą się też inne spożywcze glony, jak wakame czy kombu.

















