
Dokładnie przeżuwaj każdy kęs
Im lepiej pogryziesz to, co jesz, tym łatwiej będzie to strawić. Nie warto spieszyć się przy jedzeniu, by organizm miał czas na spokojne przejście wszystkich procesów niezbędnych do strawienia posiłku i uniknięcia dotkliwych dolegliwości gastrycznych.

Doprawiaj potrawy ziołami i przyprawami
Naturalne dodatki do tłustych potraw w postaci aromatycznych ziół i przypraw mogą sprawić, że łatwiej je strawimy.
Pobudzenie enzymów trawiennych może usprawnić m.in.
• majeranek,
• czosnek,
• bazylia,
• koper,
• cynamon.
Warto też sięgać po kiszonki, które mają pozytywny wpływ na metabolizm i ułatwiają trawienie tłuszczów, białek i węglowodanów.

Nie leż po posiłku, by nie doprowadzić do refluksu!
Jeśli doprowadziliśmy do tego, że nasz żołądek jest pełny, to lepiej nie pozwalać mu na spoczynek. Grozi to przede wszystkim pojawieniem się zgagi lub refluksem.
Łagodząco może zaś zadziałać odrobina aktywności, np. ćwiczeń. Wcale nie trzeba się przemęczać. Wystarczy, że nie będziemy bierni i zaczniemy działać – na tyle, na ile jesteśmy w stanie.
Nawet krótka chwila spędzona na ćwiczeniach może działać pozytywnie na nasz układ pokarmowy, zwiększyć perystaltykę jelit i poprawić krążenie.

Staraj się nie przejadać. Skutki nadmiernej ilości jedzenia to nie tylko ból brzucha, ale również ból w klatce piersiowej, który może przypominać zawał serca.