1 z 6
Przewijaj galerię w dół
Nie przepadasz za smakiem samej wody? Wypróbuj 5 dodatków,...
fot. JLco - Ana Suanes/gettyimages.com

Nie przepadasz za smakiem samej wody? Wypróbuj 5 dodatków, które poprawią jej smak i dodadzą cennych dla zdrowia właściwości.

2 z 6
Cytryna to najpopularniejszy dodatek do wody. Woda z cytryną...
fot. Julia Zolotova/pexels.com

Cytryna

Cytryna to najpopularniejszy dodatek do wody. Woda z cytryną nie tylko nawadnia, ale też poprawia metabolizm, oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia odchudzanie, a także wzmacnia odporność. Możesz ją pić na czczo zaraz po przebudzeniu, dzięki temu efekty będą jeszcze silniejsze. Pamiętaj tylko, aby po wypiciu szklanki wody z cytryną przepłukać usta czystą wodą, aby zapobiec erozji szkliwa zębów, ponieważ cytryna zawiera dużą ilość kwasów organicznych.

3 z 6
Dodatek kurkumy do wody sprawi, że nie tylko zyska ona...
fot. anitasstudio/123rf.com

Kurkuma

Dodatek kurkumy do wody sprawi, że nie tylko zyska ona ciekawy smak, ale też pomoże pozbyć się toksyn z organizmu i poprawi odporność. Dzięki zawartości kurkuminy woda z kurkumą działa silnie przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Likwiduje więc wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia się. Kurkumina zwalcza także wirusy i bakterie, a badania udowadniają, że hamuje także rozwój komórek nowotworowych. Do wody z kurkumą warto dodać szczyptę czarnego pieprzu, ponieważ zawarta w nim piperyna zwiększa wchłanianie kurkuminy. Wodę z kurkumą należy wypić od razu po przygotowaniu, aby przyprawa nie opadła na dno. Aby napój był jeszcze smaczniejszy można dodać do niego miód i sok z cytryny.

4 z 6
Woda z imbirem jest aromatyczna i orzeźwiająca. Imbir...
fot. aboikis/123rf.com

Imbir

Woda z imbirem jest aromatyczna i orzeźwiająca. Imbir polecany jest często kobietom w ciąży, ponieważ łagodzi nudności i wymioty. Jednak wspomaga on także trawienie, przyspiesza metabolizm oraz wspomaga odchudzanie. Imbir ma także właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i bakteriobójcze, dzięki czemu wspiera odporność. Woda z imbirem będzie miała dość ostry smak, który możesz złagodzić dodając do niej trochę miodu, a także sok z cytryny i szczyptę cynamonu.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Zobacz również

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj