4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ziarno składa się z łuski, zarodka i bielma. Łuska zawiera...
fot. wavebreakmediamicro/123rf.com

Chleb tuczy, a białe bułki to zawsze zły wybór? 5 mitów na temat pieczywa. Oto, dlaczego nie warto w nie wierzyć

Biały chleb i bułki są niezdrowe

Ziarno składa się z łuski, zarodka i bielma. Łuska zawiera błonnik, żelazo, wapń i witaminy z grupy B. Zarodek to źródło minerałów takich jak magnez, żelazo, cynk, fosfor, witaminy z grupy B i witamina E. Bielmo jest bogate w węglowodany, a dokładnie skrobię. Białe pieczywo powstaje z białej, czyli oczyszczonej mąki zrobionej jedynie z bielma. Dlatego chleb zrobiony z mąki pełnoziarnistej, czyli powstającej z pełnego ziarna posiada więcej wartości odżywczych od białego pieczywa. Z tego powodu zdrowe osoby dbające o to, co jedzą powinny wybierać produkty pełnoziarniste.

Nie każdy jednak może jeść pieczywo pełnoziarniste, ponieważ jest ono dość ciężkostrawne. Dlatego białe pieczywo zaleca się m.in. osobom z problemami trawiennymi oraz rekonwalescentom.

Zobacz również

Szalona końcówka spotkania w Wiśniowej

Szalona końcówka spotkania w Wiśniowej

Kontuzja Michała Olejniczaka w meczu z SC Magdeburg. Na noszach zniesiony z boiska

Kontuzja Michała Olejniczaka w meczu z SC Magdeburg. Na noszach zniesiony z boiska

Polecamy

Ugryzł cię kleszcz? Nigdy nie zgadzaj się na tę metodę leczenia boreliozy

Ugryzł cię kleszcz? Nigdy nie zgadzaj się na tę metodę leczenia boreliozy

Ta choroba może uderzyć jesienią. Atakuje już naszych sąsiadów

Ta choroba może uderzyć jesienią. Atakuje już naszych sąsiadów

Chorzy na cukrzycę typu 2 bardziej narażeni na 3 nowotwory! Sprawdź, jakie

Chorzy na cukrzycę typu 2 bardziej narażeni na 3 nowotwory! Sprawdź, jakie