3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Każdy rodzaj pieczywa posiada określone wartości odżywcze, a...
fot. yelenayemchuk/123rf.com

Pieczywo ciemne jest zdrowsze od białego

Każdy rodzaj pieczywa posiada określone wartości odżywcze, a przede wszystkim zawiera węglowodany, białka i tłuszcze. Faktem jest, że produkty pełnoziarniste, a więc te o ciemnej barwie, mają więcej błonnika oraz witamin i składników mineralnych, które są zawarte w otrębach niż chleb z mąki oczyszczonej. Mają także niższy indeks glikemiczny.

Jednak na jakość pieczywa wpływ ma nie jego kolor, a użyte do wypieku składniki. Wybierając ciemne pieczywo uważamy, że zostało ono zrobione z mąki nieoczyszczonej, czyli niepozbawionej otrębów, a więc z pełnego ziarna (pieczywo razowe lub pełnoziarniste). Tymczasem jego kolor może wynikać z dodatku słodu lub karmelu, którym producenci „zabarwiają” pieczywo pszenne.

Bardziej niż kolorem należy kierować się jego składem i wybierać pieczywo z mąki razowej typu 2000 lub z mąki z pełnego przemiału. Warto również zwrócić uwagę na wagę bochenka, ponieważ produkty zawierające pełne ziarno są cięższe i bardziej zbite od tych zrobionych z białej mąki z dodatkami i spulchniaczami.

Zobacz również

Poznaj sekret długowieczności. Oto 5 prostych nawyków do wprowadzenia od zaraz

Poznaj sekret długowieczności. Oto 5 prostych nawyków do wprowadzenia od zaraz

Jane Fonda, Monika Krzywkowska i inni. Te znane osoby miały raka skóry

Jane Fonda, Monika Krzywkowska i inni. Te znane osoby miały raka skóry

Polecamy

GIS 24.05 wydał nowe ostrzeżenie! Masz to w domu?

GIS 24.05 wydał nowe ostrzeżenie! Masz to w domu?

Zabiegi kosmetyczne przed wyjazdem na wakacje. Sprawdź, co radzi ekspertka

Zabiegi kosmetyczne przed wyjazdem na wakacje. Sprawdź, co radzi ekspertka

Kamfora jest dobra dla skóry i łagodzi ból. Uwaga, bo może też spowodować śmierć

Kamfora jest dobra dla skóry i łagodzi ból. Uwaga, bo może też spowodować śmierć

Dodaj ogłoszenie