
Owocowe nalewki, które nastawisz zimą
Owocowe nalewki to nie tylko smaczny dodatek do deserów, ale także naturalne lecznicze trunki, które można stosować pomocniczo przy różnych schorzeniach.

1. Nalewka z fig
Nalewka z fig zawiera witaminy C, A, PP i witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak magnez, wapń i żelazo, a także kwasy organiczne m.in. cytrynowy, oksalowy i jabłkowy. Polecana jest w celu regulacji trawienia, wzmacniania serca i układu krążenia, a także obniżenia ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Działa także wzmacniająco przy anemii i wpływa korzystanie na kości i zęby. Zima to idealny czas na nastawienie nalewki z fig.

2. Nalewka grejpfrutowa
Nalewka z grejpfruta jest bogata we flawonoidy i kwasy organiczne, m.in. w kwas askorbinowy, czyli witaminę C. Zawiera także związki o działaniu antyseptycznym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym oraz wspomagającym pracę mózgu i chroniącym przed rozwojem demencji. Warto sięgać po nią przy osłabieniu układu odpornościowego, podczas infekcji oddechowych oraz przy zaburzeniach krążenia i niestrawności. Po więcej informacji oraz po przepis na nalewkę z grejpfruta zajrzyj tutaj.

3. Nalewka z winogron
Nalewka z winogron zawiera przede wszystkim resweratrol, który należy do najbardziej znanych przeciwutleniaczy z grupy polifenoli. Ma on korzystny wpływ na serce oraz układ nerwowy. Związki aktywne znajdują się w nalewce z winogron wykazują właściwości m.in. przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwnowotworowe, rozszerzające naczynia krwionośne i obniżające ciśnienie krwi, a także redukujące poziom cholesterolu LDL oraz regulujące gospodarkę hormonalną (fitoestrogenne). Zobacz, jak zrobić nalewkę z winogron.