2 z 12
Poprzednie
Następne
10 nawyków dla zdrowego serca – sprawdź, jak codziennie chronić się przed miażdżycą, zawałem i wylewem!
SIĘGANIE PO ORZECHY – 37%
Orzechy uznano niedawno za jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Według badań opisanych na łamach „British Journal of Nutrition”, są one korzystne również dla serca. Udowodniono, że sięganie po orzechy co najmniej 4 razy w tygodniu wiąże się z redukcją ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca o 37 proc. Zdrowe są wszystkie ich rodzaje, choć naukowcy coraz częściej wskazują na te włoskie. Podobne właściwości mają też jednak orzechy ziemne, które tak naprawdę należą do nasion roślin strączkowych. Jeśli ktoś nie lubi chrupać orzechów, może sięgać po masło orzechowe, migdałowe, z nerkowców – również przygotowane w domu.