2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców

Śliwki z cynamonem i goździkami

Składniki
▪ 2 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek,
▪ 6 suszonych goździków,
▪ 1 płaska łyżka mielonego cynamonu,
▪ 3 grube plastry świeżego imbiru.

Przygotowanie
1. Umyj śliwki i usuń z nich pestki.
2. Włóż śliwki wraz z dodatkami do garnka i gotuj, nieustannie mieszając (aby skrócić czas gotowania, usuwaj z garnka sok lub gotuj owoce w sosie własnym do 3 dni, przez pół godziny lub godzinę dziennie).
3. Gorącą masę przełóż do wysterylizowanych słoików, zakręć nakrętkami przetartymi spirytusem i pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 125 stopni Celsjusza przez 20-30 minut, w zależności od wielkości słoików.

Zobacz również

Rodzinny piknik w Grucie: mnóstwo atrakcji i świetna zabawa

NOWE
Rodzinny piknik w Grucie: mnóstwo atrakcji i świetna zabawa

Iga Świątek z szacunkiem dla swojego idola. Pokora przed następnymi meczami

Iga Świątek z szacunkiem dla swojego idola. Pokora przed następnymi meczami

Polecamy

Aplikacja zastąpi lekarza? AI pomoże ocenić stan zdrowia dziecka

Aplikacja zastąpi lekarza? AI pomoże ocenić stan zdrowia dziecka

Męczą cię koszmary i halucynacje? To może być objaw poważnej choroby

TYLKO U NAS
Męczą cię koszmary i halucynacje? To może być objaw poważnej choroby

Dieta na krew. Potrzebujesz nie tylko żelaza!

HIT DNIA
Dieta na krew. Potrzebujesz nie tylko żelaza!