
Czosnek dobry na wszystko
Po czosnek zazwyczaj sięgamy ze względu na jego walory smakowe lub jako pomoc w zwalczaniu infekcji. Używany jest jako naturalny antybiotyk, wspomaga obniżanie poziomu złego cholesterolu oraz zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre nowotwory.
Zawarte w czosnku związki siarki pomagają zwiększyć poziom glutationu – przeciwutleniacza, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, ma działanie detoksykacyjne i wzmacnia odporność.

Jajka na poprawę humoru
Jajka uważane są za tzw. superfood. Wspierają organizm w prawidłowej reakcji na stres dzięki bogactwu witamin, kwasu foliowego, biotyny, kwasu pantotenowego, fosforu, jodu, selenu i choliny.
To właśnie ten ostatni składnik odżywczy w świetle ostatnich badań odgrywa szczególną rolę we wpływie jaj na nasze samopoczucie. Wstępne wnioski naukowców wykazują, że cholina może chronić przed stresem i poprawiać nastrój.

Brokuły na uspokojenie
Brokuły to kolejne superwarzywa – znajdują się nawet na liście 20 najlepszych produktów pod względem zawartości składników odżywczych w stosunku do liczby dostarczanych kalorii.
Dlaczego pomogą na skołatane nerwy? Ze względu na zawartość magnezu, witaminy C i kwasu foliowego pomogą zwalczać objawy depresji, a dzięki obecności jednego ze związków siarki – sulforafanu, mogą działać uspokajająco.

Figi suszone – bomba magnezu
Suszone figi to kaloryczna, ale bardzo zdrowa przekąska. Dostarczają od 250 do 300 kcal w 100 g i mają wysoki indeks glikemiczny. Mimo to warto po nie sięgać, bo są bogatym źródłem błonnika oraz składników mineralnych – potasu, wapnia i magnezu.
Dla osób, które zmagają się ze stresem są polecane właśnie ze względu na dużą zawartość magnezu (68 mg na 100 g). Brak tego pierwiastka w organizmie powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na stres, z kolei sytuacje stresowe sprzyjają jego niedoborom.