
Co jeść na stres? Wpływ jedzenia na samopoczucie jest udowodniony naukowo. Zobacz na kolejnych slajdach, co umieścić na talerzu, aby poprawić sobie nastrój.

Gorzka czekolada na dobry nastrój
Na poprawę nastroju po zjedzeniu kilku kostek gorzkiej czekolady możemy liczyć głównie dzięki zawartych w niej licznych substancjach psychoaktywnych, które pobudzają wydzielane endorfin.

Bataty na obniżenie kortyzolu
Słodkie ziemniaki zyskują coraz większą popularność w Polsce. To zdrowe warzywa, które są świetnym źródłem węglowodanów bogatych m.in. w potas i witaminę C. Wprowadzenie ich na stałe do jadłospisu, wyjdzie na zdrowie nie tylko naszej sylwetce, ale pomoże w obniżeniu poziomu kortyzolu – hormonu stresu. Badania naukowe wykazały bowiem, że spożywanie nieprzetworzonych węglowodanów, w miejsce rafinowanych węglowodanów, znacznie obniża poziom kortyzolu w ślinie.

Skorupiaki w walce depresją
Skorupiaki są źródłem witaminy B12, miedzi, manganu u selenu, które są niezbędne do utrzymania dobrego nastroju. Badania naukowe wykazały, że niskie spożycie miedzi i manganu może prowadzić do depresji i objawów lękowych.
Ponadto małże i ostrygi to produkty bogate w aminokwasy m.in. w taurynę, która wg wstępnych badań może mieć działanie przeciwdepresyjne.