5 z 10
Stokrotka pospolita (Bellis perennis) to nie tylko kwiaty na...
fot. Rosmarie Wirz/Getty Images

Jadalne chwasty na wiosnę. Stokrotka pospolita

Stokrotka pospolita (Bellis perennis) to nie tylko kwiaty na wiosenny bukiecik. Świeżo zebrane rośliny można jeść w całości, ale szczególnie wdzięczne i smaczne są ich kwiaty. Mają łagodny ziołowy smak, który przypomina nieco nuty rumianku i koniczyny. Taki składnik sałatki lub kanapki posłuży także jako urocza dekoracja. Liście o nieco trawiastym posmaku można jeść po posiekaniu jak szpinak, na surowo lub duszone, w zupach, sosach, daniach zapiekanych.

6 z 10
Babka lancetowata lub inaczej wąskolistna (Plantago...
fot. undefined undefined/Getty Images

Jadalne chwasty na wiosnę. Babka lancetowata

Babka lancetowata lub inaczej wąskolistna (Plantago lanceolata) to nie tylko surowiec na syrop przeciwkaszlowy, ale przede wszystkim smaczne liście. Mają przyjemny i łagodny smak, a sprawdzają się w zupach i sosach (posiekane), a także sałatkach i serkach ziołowych. Warto przygotować także smażone liści babki w cieście.

7 z 10
Komosa biała lub inaczej lebioda (Chenopodium album)...
fot. seven75/Getty Images

Jadalne chwasty na wiosnę. Komosa biała

Komosa biała lub inaczej lebioda (Chenopodium album) dostarcza jadalnych liści i pędów, ale muszą być wyłącznie młode i nieprzekraczające 15 cm wysokości. Smak ma łagodny, czym przypomina szpinak, roszponkę, a nawet szparagi (pędy). Na surowo mają nieco trawiasty posmak, najlepiej roślinę sparzyć i zahartować w zimnej wodzie. Pasuje do past, zup, sosów, zapiekanek, duszonych jarzynek.

8 z 10
Gwiazdnica pospolita (Stellaria media) ma pożywne pełzające...
fot. Orest Lyzhechka/Getty Images

Jadalne chwasty na wiosnę. Gwiazdnica pospolita

Gwiazdnica pospolita (Stellaria media) ma pożywne pełzające pędy o delikatnym smaku. Na wiosnę można jeść je w całości, później jednak zbiera się tylko niezdrewniałe końce o długości kilku centymetrów, najlepiej rosnące w cieniu. Na surowo warto jeść pędy szczytowe z listkami. Mają łagodny smak o pszenicznych i orzechowych nutach.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Zobacz również

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami