5 z 11
Stokrotka pospolita (Bellis perennis) to nie tylko kwiaty na...
fot. Rosmarie Wirz/Getty Images

Jadalne chwasty na wiosnę. Stokrotka pospolita

Stokrotka pospolita (Bellis perennis) to nie tylko kwiaty na wiosenny bukiecik. Świeżo zebrane rośliny można jeść w całości, ale szczególnie wdzięczne i smaczne są ich kwiaty. Mają łagodny ziołowy smak, który przypomina nieco nuty rumianku i koniczyny. Taki składnik sałatki lub kanapki posłuży także jako urocza dekoracja. Liście o nieco trawiastym posmaku można jeść po posiekaniu jak szpinak, na surowo lub duszone, w zupach, sosach, daniach zapiekanych.

6 z 11
Babka lancetowata lub inaczej wąskolistna (Plantago...
fot. undefined undefined/Getty Images

Jadalne chwasty na wiosnę. Babka lancetowata

Babka lancetowata lub inaczej wąskolistna (Plantago lanceolata) to nie tylko surowiec na syrop przeciwkaszlowy, ale przede wszystkim smaczne liście. Mają przyjemny i łagodny smak, a sprawdzają się w zupach i sosach (posiekane), a także sałatkach i serkach ziołowych. Warto przygotować także smażone liści babki w cieście.

7 z 11
Komosa biała lub inaczej lebioda (Chenopodium album)...
fot. seven75/Getty Images

Jadalne chwasty na wiosnę. Komosa biała

Komosa biała lub inaczej lebioda (Chenopodium album) dostarcza jadalnych liści i pędów, ale muszą być wyłącznie młode i nieprzekraczające 15 cm wysokości. Smak ma łagodny, czym przypomina szpinak, roszponkę, a nawet szparagi (pędy). Na surowo mają nieco trawiasty posmak, najlepiej roślinę sparzyć i zahartować w zimnej wodzie. Pasuje do past, zup, sosów, zapiekanek, duszonych jarzynek.

8 z 11
Gwiazdnica pospolita (Stellaria media) ma pożywne pełzające...
fot. Orest Lyzhechka/Getty Images

Jadalne chwasty na wiosnę. Gwiazdnica pospolita

Gwiazdnica pospolita (Stellaria media) ma pożywne pełzające pędy o delikatnym smaku. Na wiosnę można jeść je w całości, później jednak zbiera się tylko niezdrewniałe końce o długości kilku centymetrów, najlepiej rosnące w cieniu. Na surowo warto jeść pędy szczytowe z listkami. Mają łagodny smak o pszenicznych i orzechowych nutach.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

To najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sposób przygotowania ma znaczenie

To najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sposób przygotowania ma znaczenie

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Zobacz również

Pij te napoje na przeziębienie. Dużo szybciej wrócisz do zdrowia

Pij te napoje na przeziębienie. Dużo szybciej wrócisz do zdrowia

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!