
Amarantus
65 mg magnezu/100 g ugotowanego
(suchy: 248 mg/100 g)
W tej samej porcji:
▪ komosa ryżowa: 64 mg (sucha: 197 mg)
▪ kasza gryczana: 51 mg (sucha: 231 mg)
▪ kasza orkiszowa: 49 mg (sucha: 136 mg)
▪ kasza jaglana: 44 mg (sucha: 114 mg)
▪ brązowy ryż: 39 mg (suchy: 143 mg)
▪ dziki ryż: 32 mg (suchy: 177 mg)
▪ kasza bulgur: 32 mg (sucha: 164 mg)

Figi suszone
68 mg magnezu/100 g
W tej samej porcji:
▪ śliwki suszone: 64 mg
▪ morele suszone: 63 mg
▪ daktyle: 54 mg
▪ rodzynki: 30 mg

Nasiona soi
86 mg magnezu/100 g ugotowanych
(suche: 280 mg/100 g)
W tej samej porcji:
▪ tempeh: 81 mg
▪ fasola czarna: 70 mg (sucha: 171 mg)
▪ fasola biała: 63 mg (sucha: 190 mg)
▪ fasola mung: 48 mg (sucha: 189 mg)
▪ fasola czerwona: 45 mg (sucha: 138 mg )
▪ tofu miękkie: 30 mg

Woda mineralna
103 mg /100 ml Muszynianki
Najlepszym źródłem magnezu są naturalne wody mineralne o wysokim stopniu mineralizacji, w których wapń do magnezu występuje w proporcji 2:1, ponieważ taki skład umożliwia ich optymalne wchłanianie.