
Osteoporoza
Kwas szczawiowy jest substancją antyodżywczą, czyli zmniejszającą przyswajanie składników odżywczych. W przypadku regularnego jedzenia rabarbaru może dość do zmniejszonego wchłaniania wapnia, co niekorzystnie wpływa na stan kości i zębów. Dlatego osoby chore na osteoporozę lub rozmiękanie kości (osteomalację) powinny unikać tego warzywa.

Zaburzenia hormonalne
Rabarbaru powinny również unikać osoby z problemami hormonalnymi, a w szczególności mężczyźni z niskim poziomem testosteronu. Warzywo to jest źródłem rapontycyny, czyli związku o podobnym działaniu do estrogenów. Zbyt częste spożywanie rabarbaru może dodatkowo obniżyć stężenie hormonów męskich, a przez to wywoływać uczucie zmęczenia, a także zaburzenia płodności i spadek libido.

Przewlekłe biegunki
Rabarbar stanowi dobre źródło błonnika pokarmowego, dlatego wykazuje właściwości przeczyszczające. Osoby z przewlekłymi biegunkami, które wymagają diety ubogoresztkowej (z ograniczeniem błonnika pokarmowego) powinny zatem unikać spożywania rabarbaru. Przewlekłe biegunki mogą prowadzić do odwodnienia, zawrotów głowy, nudności, silnego pragnienia, a także przesuszania się skóry.

















