9 z 13
Choć większość serów produkuje się z pasteryzowanego mleka...
fot. moritz320/pixabay.com

Zatrucie serem z niepasteryzowanego mleka

Choć większość serów produkuje się z pasteryzowanego mleka (a żeby się go napić, trzeba jechać na wieś), te najsmaczniejsze powstają z surowego. Dlatego smakosze sięgający po regionalne specjały narażają się na infekcje pokarmowe.

Kupując tego typu wyroby od małych wytwórców warto sprawdzić, w jakich warunkach powstają (np. szukając informacji w internecie lub zadając pytania) – bywają sytuacje, gdy używane mleko nie jest poddawane pasteryzacji w dostatecznym stopniu.

Zatrucie może być też skutkiem spożycia skwaśniałego mleka. Zawartość kartonów wytrzymuje dłużej niż zalecane na opakowaniu 3 dni w lodówce, przez co łatwo zignorować zalecenia producenta. Inne niebezpieczeństwo wiąże się z korzystaniem z mleka w biurze, gdzie jest przechowywanie na kuchennym blacie przez nieznany nikomu czas.

10 z 13
W przypadku grzybów mówimy raczej o zatruciach zawartymi w...
fot. CandaceHunter/pixabay.com

Zatrucie grzybami

W przypadku grzybów mówimy raczej o zatruciach zawartymi w nich substancjami, m.in. w przypadku pomylenia gatunku niejadalnego z jadalnym (nie mówiąc już o tym trującym).

Przyczyną przykrych i niebezpiecznych dolegliwości bywa też jednak spożycie osobników starych i zepsutych, m.in. źle przechowywanych. Dlatego warto wybierać grzyby leśne ze sprawdzonego źródła i tak, jak w przypadku tych hodowlanych, zwracać baczną uwagę na ich świeżość. Nieocenioną wskazówkę może dać tutaj nos – kapeluszniki powinny mieć swoisty, przyjemny zapach, bez żadnych nieprzyjemnych nut.

11 z 13
Wielkim problemem w przypadku niektórych warzywnych...
fot. SeppH/pixabay.com

Zatrucie pokarmowe po spożyciu przetworów z warzyw

Wielkim problemem w przypadku niektórych warzywnych przetworów jest ich niska kwasowość, a takie środowisko nie zapewnia ochrony przed rozwojem bakterii Clostridium botulinum, produkującej zabójczą toksynę botulinową.

Dlatego produkty konserwowane, takie jak fasolka, szparagi, kukurydza czy buraki warto wybierać (a zwłaszcza przygotowywać w domu) w wersji z zalewą octową, ew. zdać się na bezpieczeństwo procesu wytwarzania zaufanego producenta.

Innym źródłem podobnego zagrożenia są domowe oliwy i oleje smakowe. Są łatwe do przygotowania, dobrze smakują i efektownie wyglądają, ale przyrządzać je warto jedynie z najlepszej jakości składników, przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 2 tygodni.

12 z 13
Przyczyną zatrucia pokarmowego może być też skażenie...
fot. golubovy/123RF

Zatrucie od braku higieny w sklepie

Przyczyną zatrucia pokarmowego może być też skażenie produktu kupowanego na wagę podczas jego przechowywania, krojenia czy pakowania w sklepie. Dotyczy to szczególnie produktów kupowanych na wagę, a zwłaszcza nakładanych przez klientów.

Źródłem chorobotwórczych drobnoustrojów mogą być też noże i krajalnice, które nie są odpowiednio często czyszczone, jak i używanie przez sprzedawcę rękawiczki, którymi dotyka nie tylko towaru. Najbezpieczniej jest więc kupować produkty paczkowane.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć

Zobacz również

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Z makijażem permanentnym na to badanie wejdziesz tylko na własne ryzyko

Z makijażem permanentnym na to badanie wejdziesz tylko na własne ryzyko