3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie...
fot. semiglass/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowe ryby

NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie pasożytami takimi jak przywry wątrobowe czy tasiemiec. Bakterie, które mogą trafić do naszego układu pokarmowego wraz z surowym mięsem ryb to przede wszystkim Listeria, Vibrio, Clostridium i Salmonella. Ponadto spożywając surowe ryby narażamy się na przyjmowanie większych dawek trwałych zanieczyszczeń organicznych, którymi często skażone są ryby hodowlane.

Jedzenie surowych ryb ma jednak także swoje plusy – ich mięso niepoddane obróbce termicznej nie traci bowiem cennych wartości odżywczych i nie jest dodatkowo zanieczyszczone w procesie smażenia czy grillowania. Bezpiecznym sposobem przygotowania surowego mięsa jest wybieranie świeżych okazów, przechowywanych w lodzie, sprzedawanych z pewnych źródeł oraz zamrażanie ryb przez tydzień w temperaturze -20 stopni Celsjusza lub przez 15 godzin w temperaturze -35 stopni Celsjusza.

Zobacz również

Co nowego w kinie? Propozycje od DCF
Materiał promocyjny

Co nowego w kinie? Propozycje od DCF

Górnicy z Kopalni Soli „Wieliczka” przeszli podziemną Drogą Krzyżową

Górnicy z Kopalni Soli „Wieliczka” przeszli podziemną Drogą Krzyżową

Polecamy

Księżna Walii ujawnia diagnozę. Lekarze ostrzegają przed tajemniczą „epidemią” raka

Księżna Walii ujawnia diagnozę. Lekarze ostrzegają przed tajemniczą „epidemią” raka

U księżnej Kate wykryto raka. W Polsce miałaby kartę DILO. Czym jest ten dokument?

U księżnej Kate wykryto raka. W Polsce miałaby kartę DILO. Czym jest ten dokument?

Czy będzie szczepionka na menopauzę? Lek może całkowicie zapobiegać przekwitaniu

Czy będzie szczepionka na menopauzę? Lek może całkowicie zapobiegać przekwitaniu