
Tego nie przechowuj w lodówce: otwarte puszki
Jeżeli po gotowaniu pozostały nam jakieś otwarte konserwy, lepiej nie wkładać ich do lodówki razem z puszką. Metal może reagować z tlenem i powodować nieprzyjemny smak. Jeśli z blaszanego opakowania rozpuści się zbyt dużo cynku, przy późniejszym spożywaniu zawartości mogą ucierpieć nawet nerki. Dlatego po otwarciu puszki najlepiej przelewać resztki do pojemnika przeznaczonego do tego celu.

Tego nie przechowuj w lodówce: awokado
Awokado dojrzewa w temperaturze pokojowej, a zimno spowalnia proces dojrzewania. Tylko dojrzałe awokado powinniśmy przechowywać w lodówce. Temperatura pokojowa jest odpowiednia dla awokado, które nie jest jeszcze dojrzałe.

Tego nie przechowuj w lodówce: ziemniaki
Odpowiednie warunki przechowywania ziemniaków to miejsce, gdzie jest chłodno i ciemno – najlepiej w piwnicy. W lodówce skrobia zawarta w ziemniakach szybko zamienia się w cukier i dlatego ziemniaki przechowywane w zbyt niskiej temperaturze często mają nieprzyjemnie słodki smak.

Tego nie przechowuj w lodówce: papryka
Papryka przechowywana w lodówce szybko się marszczy i traci swoją chrupkość i soczystość. Korzystne środowisko dla papryki to chłód, ale nie zimno. Najlepiej do tego celu sprawdzą się spiżarnie.