5 z 16
Jeżeli po gotowaniu pozostały nam jakieś otwarte konserwy,...
fot. Towfiqu barbhuiya/Unsplash

Tego nie przechowuj w lodówce: otwarte puszki

Jeżeli po gotowaniu pozostały nam jakieś otwarte konserwy, lepiej nie wkładać ich do lodówki razem z puszką. Metal może reagować z tlenem i powodować nieprzyjemny smak. Jeśli z blaszanego opakowania rozpuści się zbyt dużo cynku, przy późniejszym spożywaniu zawartości mogą ucierpieć nawet nerki. Dlatego po otwarciu puszki najlepiej przelewać resztki do pojemnika przeznaczonego do tego celu.

6 z 16
Awokado dojrzewa w temperaturze pokojowej, a zimno spowalnia...
fot. Thanti Riess/Unsplash

Tego nie przechowuj w lodówce: awokado

Awokado dojrzewa w temperaturze pokojowej, a zimno spowalnia proces dojrzewania. Tylko dojrzałe awokado powinniśmy przechowywać w lodówce. Temperatura pokojowa jest odpowiednia dla awokado, które nie jest jeszcze dojrzałe.

7 z 16
Odpowiednie warunki przechowywania ziemniaków to miejsce,...
fot. Phil Hearing/Unsplash

Tego nie przechowuj w lodówce: ziemniaki

Odpowiednie warunki przechowywania ziemniaków to miejsce, gdzie jest chłodno i ciemno – najlepiej w piwnicy. W lodówce skrobia zawarta w ziemniakach szybko zamienia się w cukier i dlatego ziemniaki przechowywane w zbyt niskiej temperaturze często mają nieprzyjemnie słodki smak.

8 z 16
Papryka przechowywana w lodówce szybko się marszczy i traci...
fot. Trac Vu/Unsplash

Tego nie przechowuj w lodówce: papryka

Papryka przechowywana w lodówce szybko się marszczy i traci swoją chrupkość i soczystość. Korzystne środowisko dla papryki to chłód, ale nie zimno. Najlepiej do tego celu sprawdzą się spiżarnie.

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!

Zobacz również

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!