
Słone przekąski
Słone przekąski to źródło pokaźnych ilości soli i przetworzonych lub przegrzanych tłuszczów, które szkodzą jelitom. W czipsach stanowią nawet 40 proc. ich masy, jednak nawet dużo lżejsze snacki mączne również mają często długą listę składników.

Sklepowe lody
Lody na patyku i w kubkach to produkt, w którym emulgatory są wręcz nieodłączne. Niestety, wraz z cukrem czy syropami i innymi przetworzonymi dodatkami zawierają dużo innych dodatków „E”, szczególnie w przypadku mrożonych deserów o smakach owocowych.

Napoje owocowe
Nie wszystkie butelki i kartony z owocowym napojem to stuprocentowy sok. Najczęściej to napój owocowy według definicji prawnej, czyli produkt dosładzany tylko z pewną ilością prawdziwego soku. A na dodatek wytworzony przez rozcieńczenie koncentratu, a później pasteryzowany. Jeszcze bardziej odradzane jest picie nektarów owocowych i napojów ze sztucznymi słodzikami.

Produkty mączne
Słodkie czy nie, produkty mączne takie, jak ciastka i wyroby cukiernicze, jak również trwałe wypieki w stylu chleba tostowego, bułek do hamburgerów czy wrapów tortilla, mają zwykle długą listę składników. Wśród nich nie brak emulgatorów, zagęstników, regulatorów kwasowości czy konserwantów.