4 z 8
Poprzednie
Następne
To dzieje się z Twoim organizmem, kiedy jesz szparagi. Pomogą schudnąć i ochronić Cię przed rakiem! Czego jeszcze o nich nie wiesz?
Szparagi w diecie obniżają ciśnienie krwi
Szparagi są dobrym źródłem potasu, już pół szklanki pokrywa 6 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik mineralny. A to właśnie potas odgrywa istotną rolę w obniżeniu ciśnienia krwi, działa bowiem dwutorowo: rozluźniając ściany naczyń krwionośnych oraz pomagając wydalić nadmiar soli z moczem.
Dotychczasowe badania prowadzone na szczurach z wysokim ciśnieniem krwi pokazały, że po 10 tygodniach u zwierząt, które miały w swojej diecie 5 proc. szparagów, odnotowano spadek ciśnienia o 17 proc. Daje to podstawy do prowadzenia dalszych badań w tym zakresie.