5 z 9
Niskokaloryczne, pełne witamin i minerałów. Szparagi to...
fot. lblinova/123rf

Szparagi jedz tylko z dobrymi dodatkami

Niskokaloryczne, pełne witamin i minerałów. Szparagi to prawdziwa kopalnia składników odżywczych, warto zadbać jednak o to, aby towarzyszące im dodatki, były równie zdrowe.

6 z 9
Dzięki bogatej zawartości antyoksydantów szparagi pomagają...
fot. Nataliya Vaitkevich / Pexels

Szparagi pomocne w walce z nowotworami

Dzięki bogatej zawartości antyoksydantów szparagi pomagają zmniejszać stres oksydacyjny i neutralizują wolne rodniki. W szparagach znajdziemy m.in. witaminę E, witaminę C i glutation, a także różne flawonoidy i polifenole. Obfitość i różnorodność tych składników sprawia, że naukowcy chętnie badają właściwości szparagów w walce z nowotworami.

Przeprowadzone do tej pory badania in vitro wykazały m.in., że związki zawarte szparagach, zwane saponinami, wykazują działanie przeciwnowotworowe w obecności komórek raka okrężnicy.

7 z 9
Wiele osób podczas oddawania moczu po zjedzeniu szparagów,...
fot. yatomo/123rf

Szparagi zmieniają zapach moczu

Wiele osób podczas oddawania moczu po zjedzeniu szparagów, wyczuwa jego silną woń. Jest to zupełnie normalne! Odpowiada za to nietoksyczny kwas szparagowy, czyli związek zawierający siarkę, który po przetworzeniu nadaje charakterystyczny zapach moczowi.

Co ciekawe, nie każdy kto zje szparagi wytworzy w procesie trawienia ten charakterystyczny metabolit. Także zdolność wyczuwania tego specyficznego zapachu nie jest oczywista. Badania pokazują, że aż 60 proc. społeczeństwa nie wyczuwa jego woni.

8 z 9
Szczyt sezonu na szparagi w Europie przypada na maj i...
fot. https://www.gettyimages.com/AnjelaGr

Kiedy najlepiej jeść szparagi?

Szczyt sezonu na szparagi w Europie przypada na maj i czerwiec. Warto zatem wiedzieć, dlaczego warto włączyć je w najbliższych tygodniach do swojej diety.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Zobacz również

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta