
Szparagi jedz tylko z dobrymi dodatkami
Niskokaloryczne, pełne witamin i minerałów. Szparagi to prawdziwa kopalnia składników odżywczych, warto zadbać jednak o to, aby towarzyszące im dodatki, były równie zdrowe.

Szparagi pomocne w walce z nowotworami
Dzięki bogatej zawartości antyoksydantów szparagi pomagają zmniejszać stres oksydacyjny i neutralizują wolne rodniki. W szparagach znajdziemy m.in. witaminę E, witaminę C i glutation, a także różne flawonoidy i polifenole. Obfitość i różnorodność tych składników sprawia, że naukowcy chętnie badają właściwości szparagów w walce z nowotworami.
Przeprowadzone do tej pory badania in vitro wykazały m.in., że związki zawarte szparagach, zwane saponinami, wykazują działanie przeciwnowotworowe w obecności komórek raka okrężnicy.

Szparagi zmieniają zapach moczu
Wiele osób podczas oddawania moczu po zjedzeniu szparagów, wyczuwa jego silną woń. Jest to zupełnie normalne! Odpowiada za to nietoksyczny kwas szparagowy, czyli związek zawierający siarkę, który po przetworzeniu nadaje charakterystyczny zapach moczowi.
Co ciekawe, nie każdy kto zje szparagi wytworzy w procesie trawienia ten charakterystyczny metabolit. Także zdolność wyczuwania tego specyficznego zapachu nie jest oczywista. Badania pokazują, że aż 60 proc. społeczeństwa nie wyczuwa jego woni.

Kiedy najlepiej jeść szparagi?
Szczyt sezonu na szparagi w Europie przypada na maj i czerwiec. Warto zatem wiedzieć, dlaczego warto włączyć je w najbliższych tygodniach do swojej diety.