5 z 6
Następnym tłustym, ale zdrowym produktem jest oliwa z...
fot. dulezidar/gettyimages

Oliwa z oliwek

Następnym tłustym, ale zdrowym produktem jest oliwa z oliwek. Jedna łyżeczka 10 g dostarcza 88 kcal, z czego 90 proc. to zdrowe kwasy tłuszczowe. Regularne spożywanie oliwy z oliwek wspiera układ odpornościowy, obniża cholesterol frakcji LDL we krwi oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Badanie przeprowadzone przez hiszpańskich naukowców dowiodło, że zastąpienie tłuszczy nasyconych oliwą z oliwek może wspierać odchudzanie. Warto jednak pamiętać, że oliwa z oliwek zachowuje swoje właściwości, kiedy spożywana jest na surowo np. jako dodatek do sałatek.

6 z 6
Pestki są kalorycznym i tłustym produktem, jednak warto...
fot. Sanny11/gettyimages

Pestki i nasiona

Pestki są kalorycznym i tłustym produktem, jednak warto wprowadzić je do jadłospisu odchudzającego. Dlaczego? Ponieważ zawierają znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają walkę o lepszą sylwetkę. Łyżeczka pestek słonecznika o wadze 10 g to źródło 58 kcal oraz 4,4 g tłuszczy, z czego 4 g to nienasycone kwasy tłuszczowe. Ten produkt zawiera również znaczą ilość fitosteroli (322 mg/100 g), czyli związków o działaniu obniżającym stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi. Z kolei nasiona szałwii hiszpańskiej, czyli chia to znakomite źródło białka roślinnego (17 g na 100 g), nienasyconych kwasów tłuszczowych (27,3 g na 100g ) oraz błonnika pokarmowego (34,4 g na 100 g), który zwiększa uczucie sytości oraz przyspiesza usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu.

Zobacz również

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Polecamy

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw