
Oliwa z oliwek
Następnym tłustym, ale zdrowym produktem jest oliwa z oliwek. Jedna łyżeczka 10 g dostarcza 88 kcal, z czego 90 proc. to zdrowe kwasy tłuszczowe. Regularne spożywanie oliwy z oliwek wspiera układ odpornościowy, obniża cholesterol frakcji LDL we krwi oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Badanie przeprowadzone przez hiszpańskich naukowców dowiodło, że zastąpienie tłuszczy nasyconych oliwą z oliwek może wspierać odchudzanie. Warto jednak pamiętać, że oliwa z oliwek zachowuje swoje właściwości, kiedy spożywana jest na surowo np. jako dodatek do sałatek.

Pestki i nasiona
Pestki są kalorycznym i tłustym produktem, jednak warto wprowadzić je do jadłospisu odchudzającego. Dlaczego? Ponieważ zawierają znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają walkę o lepszą sylwetkę. Łyżeczka pestek słonecznika o wadze 10 g to źródło 58 kcal oraz 4,4 g tłuszczy, z czego 4 g to nienasycone kwasy tłuszczowe. Ten produkt zawiera również znaczą ilość fitosteroli (322 mg/100 g), czyli związków o działaniu obniżającym stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi. Z kolei nasiona szałwii hiszpańskiej, czyli chia to znakomite źródło białka roślinnego (17 g na 100 g), nienasyconych kwasów tłuszczowych (27,3 g na 100g ) oraz błonnika pokarmowego (34,4 g na 100 g), który zwiększa uczucie sytości oraz przyspiesza usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu.