2 z 7
Poprzednie
Następne
Tłuste produkty w diecie odchudzającej? Tak, ale nie wszystkie! Włącz je do jadłospisu redukcyjnego i sprawdź, jak zareaguje twój organizm
Awokado
Jedno awokado waży ok. 140 g i dostarcza ok. 240 kcal i 21 g tłuszczu, z czego ponad 84 proc. to nienasycone kwasy tłuszczowe. Ten produkt jest również znakomitym źródłem kwasów omega-9, które wykazują prozdrowotne działanie na organizm człowieka. Włączenie tego owocu do diety pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, zwiększyć odporność na infekcje, obniżyć ilość cholesterolu frakcji LDL oraz trójglicerydów we krwi. Awokado na długo daje uczucie sytości i zmniejsza chęć podjadania niezdrowych przekąsek. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Kanady wykazało również, że spożywanie jednego awokado dziennie może zwiększać wrażliwość komórek na insulinę, a tym samym wspomagać proces odchudzania.