
Produkty bez dodatków do żywności: świeże owoce i warzywa
Produkty nieprzetworzone, takie jak świeże owoce i warzywa, również np. obrane czy podzielone, nie mogą zawierać dodatków do żywności.

Produkty bez dodatków do żywności: woda mineralna i źródlana
Zakaz stosowania dodatków „E” dotyczy naturalnych wód mineralnych, źródlanych i wszystkich innych wodach, które są butelkowane lub sprzedawane w innych opakowaniach.

Produkty bez dodatków do żywności: kasze, mąki, surowe płatki zbożowe
Dodatków do żywności nie mogą zawierać nieprzetworzone (a jedynie rozdrobnione) produkty zbożowe, takie jak kasze, mąki i surowe płatki. Do stosowaniu w suchym makaronie (poza tym bezglutenowym i niskobiałkowym) dozwolone jest tylko kolka takich substancji.

Produkty bez dodatków do żywności: kawa i herbata liściasta (bez dodatków smakowych)
Dodatków „E” nie mogą zawierać kawy ziarniste i mielone, a także ekstrakty kawy, choć w tym przypadku nie dotyczy to kawy instant z dodatkami smakowymi albo środkami aromatyzującymi. Zakaz dotyczy także herbaty liściastej bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących.