2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Surowe jajka stosują osoby trenujące, ponieważ są źródłem...
fot. liudmilachernetska/123rf.com

Te jajka są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Lepsze sadzone czy jajecznica? Zobacz, jak przyrządzić jajka, żeby wydobyć z nich cenne wartości

Miejsce 5. Jajka surowe

Surowe jajka stosują osoby trenujące, ponieważ są źródłem czystego białka, a także lektorzy czy piosenkarze ze względu na nawilżanie przez nie błon śluzowych. Jednak surowe jajka to nie tylko jajka wypijane prosto ze skorupki, ale też stosowane np. na kogel-mogel czy do przygotowania tiramisu. Niestety, wbrew pozorom jedzenie surowych jajek nie pozwala na przyswojenie wszystkich zawartych w nich składników odżywczych. Dodatkowo istnieje zagrożenie zakażenia groźnymi bakteriami Salmonelli. Jeśli jednak mimo to chcemy spożywać surowe jajka to przed użyciem powinniśmy je wyparzyć we wrzątku. Należy również pamiętać, aby bezpośrednio przed każdym użyciem jajek je umyć.

Zobacz również

Świadczenie pielęgnacyjne w 2024 r. Ile wyniesie podwyżka dla niepełnosprawnych?

Świadczenie pielęgnacyjne w 2024 r. Ile wyniesie podwyżka dla niepełnosprawnych?

Na dobry wzrok i jelita. Zobacz, dlaczego warto jeść kukurydzę

Na dobry wzrok i jelita. Zobacz, dlaczego warto jeść kukurydzę

Polecamy

Groźna bakteria w Bałtyku. Nie żyje 74-letni mężczyzna

Groźna bakteria w Bałtyku. Nie żyje 74-letni mężczyzna

GIS 20.09: to może być niebezpieczne. Sprawdź, czy masz w domu

GIS 20.09: to może być niebezpieczne. Sprawdź, czy masz w domu

To świetny zamiennik cukru! Chroni mózg i wątrobę. Może zapobiegać rakowi

To świetny zamiennik cukru! Chroni mózg i wątrobę. Może zapobiegać rakowi

Dodaj ogłoszenie