2 z 13
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem

fot. liudmilachernetska/123rf.com
Te jajka są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Lepsze sadzone czy jajecznica? Zobacz, jak przyrządzić jajka, żeby wydobyć z nich cenne wartości
Miejsce 5. Jajka surowe
Surowe jajka stosują osoby trenujące, ponieważ są źródłem czystego białka, a także lektorzy czy piosenkarze ze względu na nawilżanie przez nie błon śluzowych. Jednak surowe jajka to nie tylko jajka wypijane prosto ze skorupki, ale też stosowane np. na kogel-mogel czy do przygotowania tiramisu. Niestety, wbrew pozorom jedzenie surowych jajek nie pozwala na przyswojenie wszystkich zawartych w nich składników odżywczych. Dodatkowo istnieje zagrożenie zakażenia groźnymi bakteriami Salmonelli. Jeśli jednak mimo to chcemy spożywać surowe jajka to przed użyciem powinniśmy je wyparzyć we wrzątku. Należy również pamiętać, aby bezpośrednio przed każdym użyciem jajek je umyć.