5 z 15
Mimo, że smażenie nie jest najzdrowszą formą obróbki...
fot. Nemoel Nemo/pixabay.com

Miejsce 2. Omlety

Mimo, że smażenie nie jest najzdrowszą formą obróbki termicznej to jednak w przypadku jajek jest ono stosowane przez krótki czas. Dzięki temu nie pozbawia ich wartości odżywczych i pozwala na zlikwidowanie mogących się do nich dostać z powierzchni skorupki bakterii.

6 z 15
Aby ugotować jajka na miękko zwykle należy je gotować ok. 3...
fot. gdolgikh/123rf.com

Miejsce 1. Jajka na miękko

Aby ugotować jajka na miękko zwykle należy je gotować ok. 3 minuty od zagotowania się wody. Jeśli lubimy bardziej płynne jajko to odejmujemy 1 minutę, a jeśli bardziej ścięte białko i żółtko częściowo też do dodajemy minutę. Po określonym czasie należy jajka wyjąć do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.

7 z 15
W zależności od sposobu przygotowania jajka mają różną...
fot. Ksenia Chernaya/pexels.com

W zależności od sposobu przygotowania jajka mają różną wartość odżywczą.

8 z 15
Najwięcej składników odżywczych tracą w trakcie długiej...
fot. Daniela Constantini/pexels.com

Najwięcej składników odżywczych tracą w trakcie długiej obróbki termicznej.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

To najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sposób przygotowania ma znaczenie

To najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sposób przygotowania ma znaczenie

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Zobacz również

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?