5 z 14
Mimo, że smażenie nie jest najzdrowszą formą obróbki...
fot. Nemoel Nemo/pixabay.com

Miejsce 2. Omlety

Mimo, że smażenie nie jest najzdrowszą formą obróbki termicznej to jednak w przypadku jajek jest ono stosowane przez krótki czas. Dzięki temu nie pozbawia ich wartości odżywczych i pozwala na zlikwidowanie mogących się do nich dostać z powierzchni skorupki bakterii.

6 z 14
Aby ugotować jajka na miękko zwykle należy je gotować ok. 3...
fot. gdolgikh/123rf.com

Miejsce 1. Jajka na miękko

Aby ugotować jajka na miękko zwykle należy je gotować ok. 3 minuty od zagotowania się wody. Jeśli lubimy bardziej płynne jajko to odejmujemy 1 minutę, a jeśli bardziej ścięte białko i żółtko częściowo też do dodajemy minutę. Po określonym czasie należy jajka wyjąć do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.

7 z 14
W zależności od sposobu przygotowania jajka mają różną...
fot. Ksenia Chernaya/pexels.com

W zależności od sposobu przygotowania jajka mają różną wartość odżywczą.

8 z 14
Najwięcej składników odżywczych tracą w trakcie długiej...
fot. Daniela Constantini/pexels.com

Najwięcej składników odżywczych tracą w trakcie długiej obróbki termicznej.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Zobacz również

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami