
Stabilizacja stężenia glukozy we krwi
Stosowanie diety z niskim indeksem glikemicznym zalecane jest przede wszystkim chorym na cukrzycę lub insulinooporność. Należy jednak pamiętać, że każda obróbka mechaniczna lub termiczna (krojenie, rozdrabnianie, gotowanie) może zwiększać IG produktów.
Dieta z niskim indeksem pozwala na stopniowy wzrost stężenia glukozy we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju hiperglikemii.
W licznych badaniach zaobserwowano, że taki sposób żywienia uwrażliwia komórki na insulinę, co korzystnie wpływa na samopoczucie chorych na insulinooporność.

Obniżenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca
Wiele wyników badań sugeruje, że dieta z niskim indeksem glikemicznym może znacząco zmniejszyć stężenie trójglicerydów we krwi, co równocześnie obniża ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca.
Stosowanie diety z niskim IG może również korzystnie wpłynąć na poprawę profilu lipidowego, szczególnie redukuje stężenie cholesterolu frakcji LDL oraz ogranicza ryzyko rozwoju miażdżycy.
Badanie przeprowadzone na grupie 75 tys. kobiet wykazało silną zależność między spożywaniem produktów z wysokim indeksem glikemicznym, a częstością występowania zawału serca.

Spożywanie produktów z niskim indeksem glikemicznym korzystnie wpływa na stan zdrowia chorych na cukrzycę, insulinooporność oraz może wyregulować zaburzenia lipidowe u osób ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby niedokrwiennej serca.

Wiele osób ogranicza węglowodany w diecie, jednak nie jest to konieczne. Warto spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym, aby poprawić swój stan zdrowia.