9 z 14
1. Umyj i osusz 4 dzwonka łososia (po ok. 170 g), po czym...
fot. weyo/123RF

Pieczony łosoś z kolorowym pieprzem i rozmarynem

1. Umyj i osusz 4 dzwonka łososia (po ok. 170 g), po czym natrzyj pieprzem i solą i obsmaż na 2 łyżkach oleju rzepakowego lub oliwy przez 30 sekund na stronę, po czym przełóż do żaroodpornego naczynia.
2. Przygotuj mieszankę soku z 1/2 cytryny, łyżki oliwy z oliwek, 1-2 zgniecionych ząbków czosnku i tłuczonego kolorowego pieprzu, posmaruj nią łososia, obłóż filety gałązkami świeżego rozmarynu, zamknij i piecz w 180ºC przez 5-7 min, po czym otwórz naczynie i piecz jeszcze 10-12 min.

10 z 14
1. Namocz w wodzie 6 solonych matiasów (ok. 0,5 kg) przez...
fot. lisa870/123RF

Filet śledzia z oliwą, marynowaną cebulką i świeżą pietruszką

1. Namocz w wodzie 6 solonych matiasów (ok. 0,5 kg) przez ok. 20 min i spróbuj, czy mają odpowiednią słoność i ew. czynność powtórz, po czym pokrój rybę na mniejsze kawałki.
2. Pokrój w kostkę lub piórka 2 cebule (ok. 300 g) i przelej na sitku wrzątkiem, po czym ostudź.
3. Ułóż w naczyniu warstwami cebulę i śledzie, dodając po 2 listki laurowe i ziarna ziela angielskiego oraz 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, skrop 2 łyżeczkami octu i zalej 300 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, zamknij i ostaw do lodówki na min. 2 doby. Podawaj ze posiekaną świeżą natką pietruszki.

11 z 14
1. Upiecz dynię: pokrój na kawałki miąższ ważącej 1 kg dyni...
fot. Robert Wilczyński/Makrela Superdobra

Makrela z białą fasolą i boczniakami na purée z dyni

1. Upiecz dynię: pokrój na kawałki miąższ ważącej 1 kg dyni piżmowej, wymieszaj na blasze wyłożonej pergaminem z 2 łyżkami oliwy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190ºC na 30-35 min.
2. Przygotuj dyniowe purée: rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego, dodaj plasterki z 3 ząbków czosnku i obranego kawałka imbiru wielkości korka od wina, smaż na średnim ogniu przez kilka minut do zrumienienia składników, wlej 250 ml mleczka kokosowego z puszki, gotuj na małym ogniu przez 5 minut, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na gładki mus.
3. Podsmaż na 3 łyżkach oliwy 6-8 boczniaków w paskach, dodaj drobno posiekane 2 ząbki czosnku i paski z 4 suszonych pomidorów bez zalewy, smaż 2-3 min na wolnym ogniu, dodaj 400-gramowy słoik osączonej i opłukanej białej fasoli, po płaskiej łyżeczce oregano i mielonego kminu rzymskiego oraz 1/2 łyżeczki płatków chili, smaż jeszcze 2-3 min na małym ogniu, dopraw solą i podlej kilkoma łyżkami wody.
4. Posmaruj odrobiną oliwy 4 świeże filety z makreli, posyp solą i pieprzem, po czym podsmaż na mocno rozgrzanej patelni od strony skóry, aż się zrumieni. Następnie odwróć i podsmaż krótko z drugiej strony; podaj makrelę z fasolą i purée z dyni.

12 z 14
Ryby to nieodłączny element zdrowej diety, jak i wigilijnej...
fot. Robert Wilczyński/Makrela Superdobra

Ryby to nieodłączny element zdrowej diety, jak i wigilijnej wieczerzy. Warto więc sięgać po nie częściej, koniecznie w zdrowym wydaniu. Przepisy z świąteczną makrelę są autorstwa Kuby Kuronia.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Z tyłu głowy, za okiem lub na skroni? Mapa bólu głowy pomoże rozpoznać przyczynę

Z tyłu głowy, za okiem lub na skroni? Mapa bólu głowy pomoże rozpoznać przyczynę

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu

Zobacz również

Z tyłu głowy, za okiem lub na skroni? Mapa bólu głowy pomoże rozpoznać przyczynę

Z tyłu głowy, za okiem lub na skroni? Mapa bólu głowy pomoże rozpoznać przyczynę

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy