
Pieczony łosoś z kolorowym pieprzem i rozmarynem
1. Umyj i osusz 4 dzwonka łososia (po ok. 170 g), po czym natrzyj pieprzem i solą i obsmaż na 2 łyżkach oleju rzepakowego lub oliwy przez 30 sekund na stronę, po czym przełóż do żaroodpornego naczynia.
2. Przygotuj mieszankę soku z 1/2 cytryny, łyżki oliwy z oliwek, 1-2 zgniecionych ząbków czosnku i tłuczonego kolorowego pieprzu, posmaruj nią łososia, obłóż filety gałązkami świeżego rozmarynu, zamknij i piecz w 180ºC przez 5-7 min, po czym otwórz naczynie i piecz jeszcze 10-12 min.

Filet śledzia z oliwą, marynowaną cebulką i świeżą pietruszką
1. Namocz w wodzie 6 solonych matiasów (ok. 0,5 kg) przez ok. 20 min i spróbuj, czy mają odpowiednią słoność i ew. czynność powtórz, po czym pokrój rybę na mniejsze kawałki.
2. Pokrój w kostkę lub piórka 2 cebule (ok. 300 g) i przelej na sitku wrzątkiem, po czym ostudź.
3. Ułóż w naczyniu warstwami cebulę i śledzie, dodając po 2 listki laurowe i ziarna ziela angielskiego oraz 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, skrop 2 łyżeczkami octu i zalej 300 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, zamknij i ostaw do lodówki na min. 2 doby. Podawaj ze posiekaną świeżą natką pietruszki.

Makrela z białą fasolą i boczniakami na purée z dyni
1. Upiecz dynię: pokrój na kawałki miąższ ważącej 1 kg dyni piżmowej, wymieszaj na blasze wyłożonej pergaminem z 2 łyżkami oliwy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190ºC na 30-35 min.
2. Przygotuj dyniowe purée: rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego, dodaj plasterki z 3 ząbków czosnku i obranego kawałka imbiru wielkości korka od wina, smaż na średnim ogniu przez kilka minut do zrumienienia składników, wlej 250 ml mleczka kokosowego z puszki, gotuj na małym ogniu przez 5 minut, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na gładki mus.
3. Podsmaż na 3 łyżkach oliwy 6-8 boczniaków w paskach, dodaj drobno posiekane 2 ząbki czosnku i paski z 4 suszonych pomidorów bez zalewy, smaż 2-3 min na wolnym ogniu, dodaj 400-gramowy słoik osączonej i opłukanej białej fasoli, po płaskiej łyżeczce oregano i mielonego kminu rzymskiego oraz 1/2 łyżeczki płatków chili, smaż jeszcze 2-3 min na małym ogniu, dopraw solą i podlej kilkoma łyżkami wody.
4. Posmaruj odrobiną oliwy 4 świeże filety z makreli, posyp solą i pieprzem, po czym podsmaż na mocno rozgrzanej patelni od strony skóry, aż się zrumieni. Następnie odwróć i podsmaż krótko z drugiej strony; podaj makrelę z fasolą i purée z dyni.

Ryby to nieodłączny element zdrowej diety, jak i wigilijnej wieczerzy. Warto więc sięgać po nie częściej, koniecznie w zdrowym wydaniu. Przepisy z świąteczną makrelę są autorstwa Kuby Kuronia.