4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ponieważ kasza gryczana zawiera sporo fosforu, chloru i...
fot. 123rf

Popularna kasza obniża poziom cholesterolu i nadciśnienie. Jest źródłem magnezu. Jednak nie każdy powinien ją jeść

Kto nie powinien jeść kaszy gryczanej?

Ponieważ kasza gryczana zawiera sporo fosforu, chloru i siarki, które zakwaszają organizm, może zaszkodzić cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy. Unikać kaszy gryczanej powinny osoby z gorączką, rozległymi oparzeniami, chorzy na raka.
Kasza gryczana może podrażniać śluzówkę jelita i utrudniać wykorzystanie białka z pożywienia, które jest niezbędne do regeneracji organizmu, np.: po operacjach.

Zobacz również

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Polecamy

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Ten popularny napój może doprowadzić nawet do zawału. Wiele osób pije go codziennie

Ten popularny napój może doprowadzić nawet do zawału. Wiele osób pije go codziennie

Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada

O TYM SIĘ MÓWI
Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada